2 órája
A lekvárfőzés tudománya évszázadok óta ismert
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Fotó: sweet marshmallow
Az ételek tartósítására való sok évszázados, de akár több évezredes törekvés elsősorban nem gasztronómiai kérdés, hanem a megélhetéshez kapcsolódó egyfajta kényszermegoldás volt. A világnak azon tájain, amely nem kínálta fel folyamatosan, az év minden egyes szakában az ember számára bőséggel a természet kincsit, ott szükség volt olyan módszerek kikísérletezésére, amely lehetőséget teremtett az amúgy gyorsan romló ételeink fogyaszthatósági idejének megnövelésére. Az ókori rómaiak állítólag mézbe áztatták a gyümölcsöt, nemcsak azért hogy ízletesebb legyen, így hosszabb ideig is elállt. A lekvárfőzés tudományát a középkorban fejlesztették ki, s máig fennmaradt, sőt, úgy tűnik, ismét a reneszánszát éli.