Sport

2015.04.26. 12:04

A kanizsai születésű defensive end, Kovács Bence, egy skót egyetemi csapattal lett Anglia bajnoka

Nem szűnnek a jó hírek megyénk amerikaifocistáival kapcsolatban. A dél-zalai származású Kovács Bence például nemrég angol bajnokságot nyert csapatával.

Varga Andor

Illetve, ha egész pontosak akarunk lenni – és miért ne akarnánk... – a BUCS Premier League-t nyerték meg, a szigetországi felsőoktatási intézmények kiemelt osztályát, Stirling város egyetemének Clansmen fantázianevű gárdájával. Hogy könnyebb legyen elhelyezni Bencét a világban: édesapja, Kovács Zoltán sokáig a néhai Olajbányász kapusa volt, ő maga azonban mindig is az amerikai sportokhoz vonzódott.

Kovács Bence koncentrál. Ő a 93-as számú Clansmen Stirlingben

– A sportágat nyolc éve kezdtem Nagykanizsán, a Demons csapatában – írta Bence elektronikus levélben, amikor sikere kapcsán megkerestem. – Előtte baseballoztam három évig, de valami újra vágytam. Az amerikaifociban voltak ismerőseim, és rövidesen nagyon meg is tetszett ez a sport. Angliába (azon belül Skóciába, a Rettenthetetlen című filmből is ismerhető városba) úgy kerültem, hogy feltámadt bennem a vágy: Amerikában szeretnék játszani és tanulni. Minden vizsgát megszereztem (amerikai érettségit kell tenni, illetve szükséges nyelvvizsga is), de Magyarországról ezzel a sportággal „direktben” tulajdonképpen lehetetlen kikerülni. Regisztráltam egy oldalra, ahol csapatok és játékosok tudnak böngészni egymás közt. Megkerestek több klubtól (német csapatok, de volt finn érdeklődés is), és éppen Berlinben voltam próbajátékon, amikor jött az üzenet a mostani vezetőedzőmtől, a skót lehetőséggel. Beszéltünk, elmondta a részleteket: az egyetem ingyenes, mert EU-tagok vagyunk, meg segített munkát is találni. Elsősorban az egyetemi diploma megszerzésének lehetősége miatt tettem le Stirling mellé a voksom, annak ellenére, hogy úgy éreztem, ez a liga visszalépés lesz számomra. De kellemes meglepetés ért: rengeteg jó játékos van itt szerte Európából, sőt még Amerikából is.

Az University of Stirling – ahol egyébként 38 sportágat űzhetnek a hallgatók versenyszerűen – amerikaifociban tavaly észak bajnoka volt, és így bekerült az új szezonra létrehozott kiemelt ligába. Kovács Bence defensive endet játszik a gárdában: az első dolga hogy siettesse, zavarja, vigye földre az ellenfél irányítóját, a másik pedig, hogy levédekezze a futásaikat. (Közbevetőleg: aki tudni szeretné, a zalai származású fiatalember hogyan teljesített az évben, keresse meg a Facebook-oldalán közzé tett összefoglaló videót.)

Bence nem panaszkodhat tétlenségre „odakinn”: a csapattal heti egy konditermi, és két „rendes” edzése van („Európában bármelyik csapat megirigyelhetné az erőnlétünket” – írta ennek kapcsán), közben marketinget hallgat, és heti 15 órában (főleg hétvégén) egy night clubban dolgozik (poharat szed és mosogat, néha takarít). Pénzt kell keresnie, ugyanis az amerikaifocisták az egyetemen nem ösztöndíjasok (ellentétben a labdarúgókkal és a rögbisekkel), viszont szakmai szempontból minden adott a fejlődéshez: műfüves pályán tréningeznek, tíz edző foglalkozik velük. Több csapattársa az Egyesült Királyság válogatottjával megjárta az U19-es világbajnokságot is. És sok munka volt a bajnoki sikerben: a szezon nem indult könnyen, botladoztak, míg össze nem rázódott a csapat, viszont a rájátszásban már magabiztosan és sorban nyerték a meccseiket.

– Szeretném először is megszerezni a diplomámat, aztán ha még lehet, pár évig pénzért játszani valahol – írta a jövőbeni terveiről Kovács Bence. – Aztán elkezdeném a szakmai karrieremet, nagyon jó lenne Anglia valamelyik nagyobb városába dolgozni. Nem nagyon vágyom vissza Magyarországra, csak a család és a barátok húznak vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!