Állatvilág

2014.10.31. 07:42

Bestiálisan bántak el Morzsával (megrázó fotók)

Cserszegtomaj – Morzsát bestiálisan megölték. Ez akkor is így van, ha szenvedéseinek orvos vetett véget. Morzsa, a tacskófiú öt hónapot élt.

Arany Gábor

Nem szoktunk ilyet javasolni, de gyengébb idegzetűek ne olvassák tovább cikkünket. Az öt hónapos tacskókutyát gyilkosai a bal hátsó lábánál fogva felakasztották, kegyetlenül bántalmazták és hosszú napokig addig hagyták így lógni, amíg már azt hitték, elpusztult. Az élettelen testet akkor bedobták a bokrok közé, és aki megtalálta, értesítette az állatvédőket, illetve a gyepmestert. Morzsát teljesen kiszáradva, kiéheztetve és kihűlt állapotban, de még élve hajították ki. Orvoshoz került, de állapota miatt fél nappal később el kellett altatni.

– Október 15-én délután tűnt el a kutya az udvarunkról – idézte fel a tragédia kezdetét Morzsa gazdája.

A család Cserszegtomaj délkeleti részén lakik, a kölyökkutya a család kedvencévé is vált.  Az asszony elmondása szerint a kutyus egyszer sem szökött ki az udvarról, s mivel szinte mindig volt otthon valaki, sosem maradt felügyelet, az általa kedvelt társasága nélkül. Nem lévén még ivarérett, ilyen jellegű csábítás sem hathatott rá. Mindezt azért említjük, mert a család feltételezi, Morzsa nem önszántából hagyta el otthonát.

– Eltűnése után újságban, rádióban, interneten, szórólapokon hirdettük. Bejártuk a környéket, voltunk a közeli, de már Keszthelyhez tartozó Kárpát utcában is, ott szintén elmondtuk, amit a hirdetésekben is, hogy fizetünk annak, aki megtalálja Morzsát. Nem jártunk sikerrel. A kutyus két héttel később, október 29-én onnan került elő – mondta.

Az inkriminált, a várvölgyi útról nyíló, nem túl jó hírű utca kilenc házában több tucatnyian élnek, gyakran számolatlan mennyiségű és bizonytalan eredetű kutyával. Erről a tapasztalatáról már a keszthelyi állatvédelmi járőrszolgálat aktivistája, Tamás Diána beszélt érdeklődésünkre.

– Általában nincsenek beoltva, chipelve, rosszul tápláltak, gondozatlanok, a tartási körülményeik nem megfelelőek – jellemezte a kutyák helyzetét. – Rendszeresen megfordulunk ott, legutóbb, úgy másfél hónapja tucatnyi kutyát hoztunk el, és legalább ugyanennyi maradt még. Ezeket az ott élők a magukénak mondják, és van még néhány gazdátlan is. Az ott uralkodó állapotok miatt kezdeményezzük, hogy az önkormányzat tiltsa meg a Kárpát utcai házaknál az állattartást – mondta Tamás Diána.

– A kutya bal hátsó lába már elsorvadt, elhalt a csontjáig bevágó kötéltől, a sebeit már beköpték a legyek. Testhőmérsékletét nem tudtuk megmérni, annyira alacsony volt, teljesen kiszáradt, kiéheztetett állapotban került hozzánk  szerdán délután  – írta le Morzsa állapotát dr. Nemes Katalin állatorvos. – Infúziót kapott, elkezdtük a felmelegítését, és ahogy lassan tért magához, látszott, hogy megismeri a gazdái hangját, reagált rá. Feltételezhetően a kutyát bántalmazták is, mert a tünetek súlyos belső sérülésekre, vérzésekre utaltak. Morzsát éjszakára gazdái hazavitték, de másnap délelőtt már látszott, nem lehet megmenteni, el kellett altatni – mondta.

Szavaiból kitűnt, hasonló esettel ritkán találkoznak, de sajnos előfordul. Dr. Nemes Katalin rendelőjébe került az a vemhes spániel, akit két éve felakasztva találtak meg a keszthelyi KRESZ-parknál. A kutya túlélte, a tettes és a lelketlen gazda felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Tavasszal osztrák nyugdíjas férfi mentett meg egy súlyosan sérült kutyát, azzal, hogy bevitte a rendelőbe A szerencsétlen állat valószínűleg csapdába lépett és elhalt a végtagja, egyik hátsó lábát ugyan amputálni kellett, de túlélte.

A rendőség állatkínzás miatt indított nyomozást, hogy kiderüljön, ki a kegyetlenkedett Morzsával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!