Állatvilág

2017.03.31. 08:15

Verekedések, kullancsok és a fülrühesség - Mik veszélyeztetik leginkább cicáinkat a tavasz beálltával?

Azt mondják kétféle ember létezik, aki szereti az állatokat és aki nem.

Mikó-Baráth György

Ugyanakkor, mint minden közhelynek, ennek is bőven akad cáfolata. Ide sorolhatjuk azt felvetést, hogy vannak kutyás és macskás gazdik, akik valamelyik állat mellett törnek lándzsát, persze az sem ritka, hogy mind a két faj megtalálható a családoknál. A tavalyi nyár kezdetén már felkerestük dr. Mike János köztiszteletben álló, zalaegerszegi állatorvost, hogy jó tanácsokkal lássa el az eb tulajokat a felmelegedés hozta betegségek kivédése terén.  A tavaszi időszak még a nyár beálltánál is kritikusabb, hiszen az ébredő természettel a kullancsok is elkezdik vérszívó tevékenységüket. Ezért ismét meglátogattuk Mike doktort, s ezúttal a macskatulajdonosok kedvében jártunk, hiszen házi kedvenceikre leselkedő problémák kivédésére, kezelésére adunk útmutatót a következő sorokban.

Március végén, április elején a két legfőbb problémaforrás a macskáknál is, a kullancs és a verekedések magas száma. Lássuk az elsőt: - Somogy és Zala megye mindig is elsők között volt a kullancsok számát tekintve. Számuk a meleg érkeztével, március körül emelkedik meg. Ahogy melegszik az idő, úgy térnek vissza, ősszel pedig utolsó nagy rohamra indulnak. Ami az eltávolításukat illeti, én a kiszedő csipeszt javaslom. Rá kell fogni a kullancs tövére, és az óramutató járásával ellentétes irányban kicsavarni, minél előbb kivenni és esetleg betadinnal, ami azért a legtöbb háztartásban található, lefertőtleníteni a helyét Legfontosabb pedig a megelőzés. „Kismillió” kullancs elleni megoldás van már, mindenképpen javaslom használatukat, így március, április környékén pedig különösen!

A kandúr macskák verekedését aligha kell bemutatni bárkinek, aki kertes házban, vagy faluban él, hiszen elég csak ezekben a hetekben az esti órákban kihajolni az ablakon, s egyből fülünkbe csenghet az egymással viaskodó házikedvencek egyedi hangja. - Tavasz az ivarzás időszaka, így az érintkezések száma érthetően megnő. Ez a legveszélyesebb, hiszen különböző fertőző betegségeket egymásnak adhatják át. A kandúrok között elkezdődnek a verekedések, ezért hallani egész éjjel a rivalizálást. A vérrel, nyállal terjedő fertőző megbetegedések száma nagyot nőhet ebben az időszakban. A bunyók közben szerzett sérüléseket sok esetben nem is lehet észre venni, hiszen a szőr alatt vannak. Baktériumokat bejuttatnak a bőr alá, s pár nap alatt elkezdhet sántítani a macska. Csak ekkor veszik észre a gazdák, hogy gennyes tályog alakult ki. Ezt, ha időben el van kapva könnyen tudják a szakemberek kezelni. De, ha seb kifakad, onnan már nagyon nehéz a gyógykezelés. Ezek a sérülések fejen, illetve a lábakon a leggyakoribbak. Persze máshol sem kizárt!

De milyen problémák veszélyeztetik azokat a macskákat, amelyek a szó szoros értelemben házikedvencek, azaz nem találkoznak a szabadban élő társaikkal? - Ezeknek a macskáknak, hiszen el vannak látva, általában parazitás gondjuk nincs. De a parvovírus - 3-5 hónapos korban - náluk is gyakran előfordul. Fontos kiemelni még a herpeszvírus okozta gennyes kötőhártyagyulladást. Ezeket ki lehet iktatni, de idősebb korban, amikor az immunrendszer már gyengül, ezek a betegségek gyakran előjönnek, és az állatok elpusztulását okozhatják.

Mike doktor egy külön jó tanáccsal is szolgált azoknak, kik lakásban tartják az állatot. A bélben élősködő parazita okozta toxoplazmózis, teratogén, azaz fejlődési rendellenességet hozhat létre magzatoknál. Így teheres anyáknak nagyon figyelni kell, magyarán macskázás után mindig mossanak kezet, vagy ha addig nem volt, ne a terhesség ideje alatt kezdjenek el macskát tartani!

A doktor úr elmondása alapján, páciensei felét már macskák teszik ki. Így az kijelenthető, hogy az utóbbi években javult a házimacskák helyzete, ugyanakkor kóbor társaik kérdése még korántsem megoldott. – Az aktív állatvédelem egyik legfontosabb pontja, a szaporulat csökkentése, tehát az ivartalanítás. A 6-7 hónapos macskák már ivarérettek, befedezik őket és számuk egyre nő, így értelemszerűen a beteg, „hegyi macskáké” is. Az ő gyógyulási lehetőségeiket rontja, hogy gyakran parazitákkal fertőzöttek. Idesorolhatjuk az orsóféreg, galandféreg okozta megbetegedéseket. A fülrühességet már az alomból hozhatják magukkal, ez ma már a leggyakoribb macskabetegség. Bolhákat is terjeszthetnek. Ez akkor lehet nagy probléma, ha az ivarzáskor lakásban élő egyeddel találkoznak. Az az állat a bolhát hazaviszi, s bolhapetékkel tele lesz az egész lakás. 12 naponta kelnek ki, és megkeresik az új gazdaszervezetet. Ha nagyon éhesek, akkor emberbe is belemehetnek, persze ez azért nem gyakori.

Mindenki szeretné elkerülni azt, hogy Cirmos miatt az egész család vakaródzón, így azzal zártuk a témát, hogy miként védekezhetünk a bolhák ellen? – A védekezést mindig legjobb már a leválasztás előtt megkezdeni, persze ez nem egyszerű dolog, mert a kinti macskák csak akkor hozzák elő a gyerekeiket, ha már kinyitották a szemük. A bolhák ellen is ma már számtalan nagyon hatékony szer van, a lényeg, hogy valamelyiket rendszeresen alkalmazzuk. Ez a döntő a féregtelenítésnél is. Eleinte 2 hetente, aztán 2-3 havonta célszerű, s így az esetleges megbetegedések nagyon nagy százalékát meg tudjuk előzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!