Borosta

2015.03.11. 12:53

Mit kell tudni a gyerekekről? - Rosszak, hálátlanok és sokat kérdeznek

A gyereknevelés nagyon nehéz és bonyolult munka. Ezt azoknak mondom, akiknek még nincs gyermeke, de egyre gyakrabban fontolgatják, hogy akarnak egyet.

Pásztor András

Mielőtt elhamarkodottan döntenének, leírok pár dolgot, mire is számíthatnak. Nos, az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a gyerek rossz. Ráadásul az esetek többségében ennek tudatában sincs, így a szülőnek kell felvilágosítania, hogy az ágyon ugrálás, az üvegtárgyak földhöz csapkodása, a fürdővíz lenyelése, a sárban, pocsolyában való fetrengés bőven kimeríti a rosszalkodás fogalmát.

Persze, egy gyerekkel más problémák is vannak, például rengeteg olyan kérdést tesznek fel, melyek vagy magától értetődőek, vagy teljesen értelmetlenek. Ja, és ha a szülő véletlenül beleesik abba a hibába, hogy megválaszol egy kérdést, akkor az rendszerint egy újabb kérdést szül. Ebben a tekintetben a gyerek leginkább az újságíróhoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy a törpék még nem tudják mi a cinizmus és a gyanakvás.

A látszat csal. Noha Pásztor Zalán ártatlannak tűnik, nem az! (Fotó: Szakony Attila)

A gyerek a szabadidőt is tönkreteszi, mert őt sosem az érdekli, ami téged. Nem akar délután aludni, vagy focimeccset nézni a tévében, és ha nagy nehezen ráveszed a nagyszülőket, hogy este vigyázzanak rá, amíg te elviszed a feleséged vacsorázni vagy moziba, biztos 40 Celsius fokos lázat produkál.

A gyerek mindezek felett még hálátlan is, magától értetődőnek veszi, hogy reggelit, ebédet, vacsorát kap, hogy nem kell beszállnia a rezsibe, hogy kimossák a ruháját. Sőt, a kicsit idősebb gyerek már zsebpénzt is követel, később fizetheted az iskolai tanulmányait és az albérletét, ha úgy dönt, másik városba költözik.

És mindezt miért? Azért a néhány cuppanós pusziért, őszinte mosolyért, boldog pillanatért, amit életed során kapsz tőle? Azért, hogy egyszer-egyszer büszkeség töltsön el, mert jól tanul, sportol és a színjátszó körbe is felvették? Igen, ezért! Azt hiszem erre mondják: rossz üzlet, de megéri!

Címkék#apanapló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!