Borosta

2014.08.13. 10:35

Számos országba exportálta a FÉG az AMD 65-öt

Lapunkban több olyan fegyvert bemutattunk, amely a magyar rendőrségnél is szolgált, szolgál. Ez alkalommal a legendás Kalasnyikov hazai változatát, az AMD 65 gépkarabély tulajdonságait taglaljuk.

Arany Gábor

30 vagy 20 töltényt befogadó íves szekrénytárral használható. Fotó: Arany Gábor

Az AMD–65 (AMD – automata módosított deszantfegyver) a magyarországi Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG) által gyártott Kalasnyikov-rendszerű gépkarabély. Az AKM–63 rövidített, kompakt felépítésű változata, amelyet a harcjárművek kezelőszemélyzete és a deszant csapatok tagjai számára alakítottak ki. A FÉG 1967-től gyártotta. A FÉG a Kalasnyikov-gépkarabélyok magyarországi gyártásáról szóló 1959-es kormánydöntést követően a magyar változatok fejlesztését Zala Károly konstruktőr vezetésével kezdte el. A FÉG ehhez megkapta a szovjet gyártástechnológiát. A későbbi csapatpróbák tapasztalatai nyomán merült fel egy könnyebb és kompaktabb fegyver iránti igény, amellyel a deszant csapatokat, valamint a harcjárművek kezelőszemélyzetét lehet ellátni. Az új fegyver prototípusa 1965-ben készült el, sorozatgyártása 1967-ben kezdődött, 30 vagy 20 töltényt befogadó íves szekrénytárat lehet csatlakoztatni hozzá. Több országba exportálták, Magyarországon kívül Afganisztán, Panama, Jemen és Grúzia rendszeresítette, Libanonban és a palesztin fegyveres szervezeteknél is előfordul. A fegyver eredeti rendeltetése szerint deszantos fegyvernek készült, ám az első csapatpróbákat követően több fegyvernem – légierő, páncélos és gépesített csapatok – is igényelte. A Magyar Néphadsereg legelterjedtebb fegyvere volt. Napjainkban legnagyobb számban különféle rendvédelmi szerveknél van rendszeresítve. A fegyver az Egyesült Államokban is kapható volt. Az AMD–65 szolgált alapul a későbbi, puskagránát kilövésére alkalmas AMP–69-nek, amely világviszonylatban talán az egyik legkomfortosabb és legjobban sikerült AK-modell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!