Csatár

2015.05.25. 08:43

A megújult csatári pávakör a születésnapjára készül

Csatár - "A Bécsben őrzött Csatári Biblia, a 13. században épült katolikus templom és a nívódíjas, többszörös Aranypáva -, és sokszoros arany minősítésű Csatári Pávakör" - sorolta szülőfaluja büszkeségeit pár évvel ezelőtt egy csatári ismerősön. Most is ugyanezt vallaná?

Fincza Zsuzsa

- Bízom benne, hogy hamarosan!  Szeretett művészeti vezetőnk, Pápai  János halála után árván maradt népdalkörünk nehezen talált magára, a tagok közül sokan lemorzsolódtak, s már alig voltunk tízen. Aggódtunk, hogy nem éljük meg a  40 éves  születésnapunkat - mesélte a pünkösdvasárnapi ünnepségen Bolla István, aki éppen 20 éve tagja az énekes közösségnek -. Nem mehet ez így tovább!  - csaptunk az asztalra. Megkerestünk az alapító tagokat, köztük Jakab Józsefet, aki  17 évvel  a vezetője is volt az egyesületnek. Szerencsére nem sokat kellett kapacitálni.

Színpadon az újjá alakult Csatári Pávakör. Az első sorban (balról jobbra) Kuzma Istvánné, Boczföldi Jánosné, Kovács Gáborné, Borbély Helén, Borbélyné Kámán Ildikó, Bolla István, Nemes József, a második sorban: Kocsisné Csalló Erika, Martonics Lászlóné, Kosaras Jánosné, Orbánné Dombi Katalin, Lendvai Tamás, Kovács László és Jakab József. A citerások: Vincze-Heri Anita, Márkus tamás, Héder Csaba,  Németh György

- Természetes, hogy nem!  Elvégre ott voltam a Pávakör születésekor - így Jakab József, akit most újból megválasztottak a Csatári Pávakör Egyesület elnöki posztjára -. Emlékszem, mennyire örültünk, amikor  Pintér Károlynak, a kultúrház akkori vezetőjének sikerült megnyernie Pungor Antal népzenekutatót, aki vállára vette a dalkör szakmai irányításának terhét. Tóni bácsi aztán kemény munkára fogott bennünket és segítségével elértük mindazt a szép sikert, amit egy népdalkör elérhet. Most hasonló előrelépésben bízunk. Megkerestük ifjú Horváth Károlyt, a népzene egyetemi szintű oktatóját, a népművészet mesterét, hogy vállalja el a népdalkörünk művészeti vezetését. Bizton tudom, irányításával  a Csatári Pávakör visszanyerné régi fényét. Leendő mentorunk kedden jön el meghallgatni bennünket, nagyon reméljük, hogy meghallja bennünk a jó alapanyagot, s látva a nagy akaratot, a szárnyai alá vesz bennünket.

- Jövő ősszel szeretnénk méltóképpen megünnepelni a 40. születésnapunkat - kapcsolódott a beszélgetésbe  Kosaras Jánosné, Marianna, aki szintén alapító tagja a Csatári Pávakör Egyesületnek -. Mondhatni, az idén újra kezdtük a szervezést, a citerásokkal, akik állandó kísérőink, már újból huszonöten vagyunk és még többen jelezték, hogy ők is visszajönnek.  A mai fellépésre is sokat próbáltunk, úgy érzem nem kell szégyenkeznünk. Bevallhatom, hogy azért egy kicsit izgulunk?

- Nincs rá okunk, hiszen sokat szerepeltünk, a repertoárunk egész paksamétányi - mutatta a gyűjtemény nagyságát  Jakab József  -. Persze nem bírjuk ki, hogy ne tanuljunk újat is, a pünkösdi fellépésre például csallóközi és felvidéki dúdolós dalcsokorral készültünk. A citerásaink hozták magukkal Tiszakécskéről, a citeratáborból. A vezetőjük,  Németh György, titkára az egyesületnek, a citerazene szerves része a dalainknak.

S így együtt színpadra lépve, pünkösd vasárnapján úgy este felé, be is bizonyították, hogy minden esélyük meg van rá, hogy újból fürödjenek a sikerben- mint hajdanán, amikor egy országos megmérettetésen a Veresegyházi Asszonykórust követték a második helyen, vagy amikor egy tévés szerepelés alkalmával a műsorvezető Antal Imre külön gratulált a tisztán csengő éneklésükhöz.

- S ha már szó esett Csatár büszkeségeiről - tette hozzá Mátyás László polgármester - , soroljuk közéjük a pünkösdi falunapot is!  Ez már a 18. alkalom, hogy Rózsás Elek, a Csatáért Közalapítvány vezetőjének szervezésében több órás műsor kavalkáddal, hajnalig tartó májusfa kitáncolással egybekötött népünnepéllyel teszünk emlékezetessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!