Életmód

2016.09.04. 15:40

Pirula helyett mozgás

Zalaegerszeg - Az országos átlaghoz képest jóval kevesebben szednek rendszeresen fájdalomcsillapító tablettákat mozgásszervi problémáikra a nyugat-dunántúli régióban.

Zalai Hírlap

Ez derült ki egy országos, reprezentatív kutatásból, ami azt mérte fel, hogy hány embert érintenek a különböző ízületi és izomproblémák, és miként kezelik ezeket.

A kutatási eredményekből kitűnt, hogy három felnőttből 2 már biztosan találkozott valamilyen ízületi vagy izomfájdalommal, és ez az arány az idősebbek körében még magasabb, 80 százalékos.

- A fájdalomcsillapítók nagy részét a mozgásszervi fájdalmakra szedjük, holott nem kellene - állítja dr. Füri Judit reumatológus szakértő - Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából.

Csirmaz Szilvia szeniortánc-oktató júliusban Nagykanizsán is táncra bírta az érdeklődőket Fotó: Archív/Szakony Attila

A magyarok többsége viszont még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható készítmények, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. Nagyon érdekes, hogy a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében lakók kétharmada viszont azt gondolja, hogy a helyileg ható készítmények hatékonyabban enyhíthetik a mozgáskor jelentkező fájdalmat. A régióban élők között csupán 15 százalék azoknak az aránya, akik rendszeresen vesznek be tablettát, ugyanez az arány országosan 20 százalékos.

Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás.

Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow is, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. A program a nyáron Nagykanizsára is ellátogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!