Gazdaság

2016.07.12. 13:33

A Brexit miatt lett olcsóbb a benzin és a gázolaj - Világgazdasági pesszimizmus hatására árazták le az üzemanyagokat

Zalaegerszeg – Szerdától a benzin ára bruttó 9 forinttal csökken, míg a gázolajé 5 forinttal lesz olcsóbb. Ennek hatására a benzin átlagára 330 forint, míg 1 liter gázolaj átlagára 336 forint lesz.

Hajdu Péter

A gazdasági előrejelzők véleménye alapján már tudni lehetett az előző napokban, hogy a július 4 – július 8-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,7 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 3,3 százalékkal csökkent. A forint árfolyama pedig 0,3 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva, tehát borítékolható volt az árcsökkentés.

Először azt gondoltuk, nem volt semmi olyan, nagyobb, világot megmozgató esemény a világon, amivel magyarázható lenne az újabb áresés. Ezért a hazai üzemanyag-értékesítés mintegy hatvan-hetven százalékát lefedő tagvállalatok alkotta Magyar Ásványolaj Szövetségnél érdeklődtünk az üzemanyagár tendencia, illetve az újabb árcsökkenés okai iránt.

Az árváltozásokat már nem követjük, egyébként pedig az alkatrész, az autó, a biztosítás is drágul, mondta Molnár József taxis

Grád Ottó, a szövetség főtitkára eloszlatta illúziónkat, miszerint nem történt nagyobb, a világpiacot mozgató esemény az elmúlt időszakban. Dehogynem. A Brexit, a brit népszavazás az unióból való kilépésről.

– Azt gondolom, hogy főleg a Brexitre vezethető vissza a jelenlegi árcsökkenés, illetve az amiatt megnyilvánuló pesszimista világgazdasági trendekre. A Brexit eleve egy pesszimista világhangulatot és gazdasági bizonytalanságot teremtett. Egy bizonytalanabb világpiaci helyzet óhatatlanul kihat a legfontosabb energiahordozók tőzsdei jegyzésére. Az olajkitermelők, hogy fenntartsák a forgalmat, csökkentették az áraikat, ami természetesen a magyar árakban is megjelent – magyarázta a jelenlegi helyzetet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Érdeklődésünkre hozzátette, a benzin és gázolaj értékesítési adatok csak kisebb, néhány százalékos emelkedést mutatnak az idei évben, és a jelenlegi árváltozás is minimális élénkülést okoz csak a forgalomban.

Vállalkozóknál érdeklődve is azt tapasztaltuk, hogy a mai éresés nem ösztönöz azonnali vásárlásokra.

Kedden többnyire csak az tankolt, akinek fogytán volt a benzin vagy a gázolaj az autójában, mint képünkön Karát Lajosnak. Fotó: Pezzetta Umberto

Nyáron az egyik legnagyobb üzemanyag-felhasználó terület a mezőgazdaság, ilyenkor minden nagy teljesítményű gép mozgásban, munkában van. Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági termelő vontatókat, kombájnt, tehergépjárműveket üzemeltet.

– Nem tudok a gázolaj árához igazodva vásárolni. Van egy nagyobb, hatszáz literes tartályom, abba tankolok üzemanyagot. Hosszabb ideig nem lehet és nem szabad tárolni, mert a mai üzemanyagoknak nem használ a tárolás. Ha közben ingadoznak az üzemanyagárak, arra nem tudok közvetlenül reagálni, akkor veszek üzemanyagot, amikor szükségem van rá, amikor fogytán van. Az üzemanyag árak hosszabb idejű változása számít igazán – mondta Gyergyák Szabolcs.

A taxisok sem vártak ki feltétlenül a mai napig, hogy kilenc, vagy öt forinttal olcsóbban tankolhassanak.

– Néhány forinttal lejjebb, vagy feljebb megy a gázolaj ára, ez már annyira megszokott dolog, hogy nem foglalkozom vele. Ha ma megtankoltam, akkor nem megyek az olcsóbb ár miatt gázolajat vásárolni. Nem változik ettől a tarifa sem, hiszen drágulnak az alkatrészek, az autók, a biztosítás is. Egyre drágább az autó fenntartása – vélekedett Molnár József zalaegerszegi taxis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!