Gazdaság

2015.05.26. 11:57

A kamat kétféle hatást gyakorol - A brókerbotrány is besegített a befektetők ingatlanpiac felé fordulásához

Zalaegerszeg - Az ingatlanközvetítő cégek ma már tényként kezelik, hogy megmozdult az ingatlanpiac, és ez a zalai megyeszékhely térségében is érzékelhető.

Hajdu Péter

Egyre inkább kétrétegűvé válik az ingatlanpiac. Az egyik réteget a hagyományos szereplők alkotják, akik mind a vásárlók, mind pedig a vevők között a többséget alkották, és jelenleg is ők alkotják a piaci szereplők többségét. Ők elsősorban az élethelyzetük változásai kapcsán házasság, a család bővülése, öröklés válnak ingatlanpiaci szereplővé.

- A másik réteg a befektetők köre, akik az utóbbi időszakban egyre aktívabbak. Az általuk generált aktivitás tavaly ősztől megfigyelhető, és az idei brókerbotrányok tovább erősítették az aktivitásukat, tehát a befektetők ingatlanpiacon való megjelenését. Ez annak tudható be, hogy sok embernek megingott a bizalma a brókerekkel szemben, és most egyre többen fektetik ingatlanba a pénzüket - mondta Taar Ottó, az Otthon Centrum zalaegerszegi partnere.

Hozzátette, két fontos momentum aktivizálja a piacot. Az egyik a bankok egyre kedvezőbb hitelkínálata, és a már említett befektetői érdeklődés megjelenése.

- A bankok kétoldalról is támogatják ezt a jelenséget. Egyrészt hiteloldalról, mivel nagyon kedvezőek a hitelkamatok, másrészt pedig azzal is, hogy nagyon alacsonyak a betéti kamatok. Egy megfelelő ingatlan kiadásával viszont egy hónapban 6-7 százalékos hozamot is el lehet érni. Ezért a megjelenő befektetők inkább az olcsóbb, panel lakásokat vásárolják, amiket könnyű kiadni mondta el a szakértő a mai ingatlanpiac fő tendenciájáról.

Hozzátette, az eladók most nagyon gyorsan megtalálják a vevőt. Ugyanis míg a közvetítőket korábban elsősorban az eladni szándékozók keresték, azaz ingatlanból kínálati piac volt, most viszont egyre gyarapodik a vevők száma. A keresleti piac túlsúlyba kerülése megmutatkozik az árak alakulásában is. A szakértő szerint ma nagyon nehéz az említett könnyen kiadható panellakás kategóriában kialakult átlagárakat említeni, mert előfordul, hogy rálicitálnak a meghirdetett, kiadható lakásokra, és emelkedik az áruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!