Gazdaság

2017.06.13. 13:55

Eladó a General Electric fényforrás üzletága - látnak-e fényt a dolgozók az alagút végén?

Kiárusítja teljes fényforrás üzletágát a General Electric (GE). A döntés az amerikai cégóriás hazai gyárait, köztük a nagykanizsai és zalaegerszegi üzemét, illetve annak több ezer dolgozóját érinti.

Pásztor András

A MTI értesülései szerint az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról. A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos.

A GE kanizsai gyárának egyik bejárata. A délutáni műszakváltást követően rövidesen talán tulajdonost is váltanak
Fotó: Gergely Szilárd

A hír kapcsán lapunk tegnap megkereste Kalocsai Kingát, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti kommunikációs vezetőjét, aki jelezte: az utóbbi években a GE meghatározó portfólióátalakítást hajtott végre, hogy megszilárdítsa a digitális iparban betöltött vezetői szerepét, illetve hogy még jobban összpontosítsa a vállalat tevékenységét. A fényforrás üzletág a világítástechnikai iparág vezető szereplője, és a meglévő pozíció egy olyan tulajdonos kezében erősíthető tovább, aki számára a világítástechnika kiemelt üzleti terület.

Lapunk kérdésére, milyen befektetőknek kínálja a GE a fényforrás üzletágat, és ez miként érintheti a dolgozókat, nem kaptunk konkrét választ. Mint írták: a GE jelenleg a folyamat korai szakaszában van, épphogy bejelentették a fényforrás üzletág eladási szándékát. A GE válaszából az is egyértelműen kiderült, hogy a Zalában lévő kanizsai és egerszegi üzem is részét képezi a fényforrás üzletágnak, ahogy a hajdúböszörményi és kisvárdai üzem is, valamint az üzletág budapesti központja.

Úgy tudjuk: a gyárban dolgozóknak azt mondták: pozitívumként kell felfogni a hírt, hiszen ha szakmai befektető veszi át az üzemeket, akkor vélhetően nem kell elbocsátásokra számítani. Arról senki sem beszélt, hogy mi van, ha nem talál megfelelő vevőt a General Electric?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!