Gazdaság

2017.04.20. 13:10

Szezon előtti fórumot szerveztek a vendéglátósoknak

Keszthely - Áfa-szabályok, élelmiszerbiztonság, fogyasztóvédelmi szempontok, munkaügyi előírások - sok jogszabály vonatkozik a vendéglátósokra. A szezonra való felkészülést segítette a zalai Kereskedelmi és Iparkamara és megyei Kormányhivatal fóruma.

Keszey Ágnes

Hány százalék áfát számoljanak fel az étteremben, ha vörösboros marhapörköltet kér a vendég? És ha alkoholmentes sörből (némelyiknek fél százalék alkoholtartalma van) készítenek koktélt? Ilyen kérdések is felmerültek azon a fórumon, melyen az idegenforgalomban és vendéglátásban dolgozók ismerkedhettek a jogszabályokkal és a különböző hatóságok ellenőrzési szempontjaival. dr. Lázár János, a NAV képviselője a vendéglátásban idéntől érvényes 18 százalékos adókulcsról adott tájékoztatást, mely akkor alkalmazható, ha a vállalkozó szolgáltatást nyújt, s az ételre és a helyben készített nem alkoholtartalmú italra vonatkozik, más esetekben továbbra is 27 százalék az áfatartalom. Az új szabályozás kapcsán a vállalkozóknak sok, a mindennapi gyakorlat szülte kérdése van.

Csakúgy, mint a munkaügyek és a foglalkoztatás szabályai esetében, ezeket a munkavállalóknak is érdemes ismerni. Ezekről szólt Dávidné Gergál Rozália, a kormányhivatal megyeszékhelyi járási hivatala munkaügyi és munkavédelmi főosztályának vezetőhelyettese.

Tanácsot adnak, segítenek a kérdések megoldásában - tudtuk meg Dávidné Gergál Rozáliától

– A legkritikusabb, ha nincsenek bejelentve a dolgozók, azaz feketén foglalkoztatják őket. A munkáltató számára ez súlyosabb szankciókkal jár, a munkavállalóknak pedig ez jelenti a legnagyobb hátrányt. Erre különösen figyelünk - emelte ki lapunknak a főosztályvezető-helyettes. Tanácsként elmondta: a munkáltató és a munkavállaló is gondolja át, milyen munkakörben, mennyi ideig történik a foglalkoztatás, ezek alapján döntsék el, hogy milyen jellegű munkaviszony létesül. Hozzátette: a munkavédelmi osztály tanácsadói feladatokat is ellát: akár a munkáltatónak, akár a munkavállalónak vannak kérdései, kételyei a foglalkoztatás kezdete előtt, vagy közben adódnak problémák, ha hozzájuk fordulnak, segítenek a kérdések tisztázásában.

Ám az a jobbik eset, ha a vendéglátós talál megfelelő munkaerőt - az ágazatban ugyanis jelentős a létszámhiány.

dr. Lázár József az áfaszabályok rejtelmeiben segített kiigazodni Fotó: A szerző

- A szezon előtti fórumot összekapcsoltuk egy állásbörzével, hogy a vállalkozók találhassanak munkatársakat. A szakközépiskolák és a szakgimnáziumok tanulói is ellátogattak ide, hogy azok a fiatalok, akik tanulnak, vagy nyárra szakmát szereznek, találjanak munkahelyet - mondta lapunknak a kormányhivatallal közösen szervezett programról Bangó László, a Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely térségi szervezetének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!