Gazdaság

2010.12.28. 18:36

Megújul a keszthelyi és a zalakarosi autóbusz-pályaudvar

Keszthelyen és a zalakarosi kistérségben az elkövetkezendő két évben 612,6 millió forintot fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére.

Sámel József

A projekt – melynek megvalósítására pályázaton 582 millió forintot nyert a négytagú konzorcium – célja a helyi és helyközi autóbuszos és vasúti közlekedési rendszer fejlesztése Keszthelyen, Zalakaroson, Nagykanizsán, Zalakomárban, Zalamerenyén, valamint a zalakarosi kistérség területén.

Keszthelyen intermodális, több közlekedési módot átfogó csomópont létesül, új autóbusz-pályaudvar épül a jelenlegi helyén és jelentős fejlesztés valósul meg a szomszédos vasútállomáson. Korszerűsödik a forgalomirányítási központ, kölcsönös dinamikus utastájékoztatási rendszert alakítanak ki, információs pulttal és jegykiadó automatával. Utóbbi a nap 24 órájában lehetővé teszi a jegyvásárlást, a bankkártyás fizetést és az interneten vásárolt menetjegyek átvételét. Emellett tizennégy buszmegálló és -öböl újul meg a város területén, a hozzájuk kapcsolódó zöldfelülettel együtt, összehangolják a helyközi autóbuszjáratokat és a vasúti menetrendeket.
A projekt Keszthelyt érintő fejlesztései mintegy 242 millió forint értékűek.


A zalakarosi kistérség tizenkilenc településén kerül sor fejlesztésekre: negyvenhat autóbuszöböl, valamint a zalakarosi pályaudvar újul meg. A zalakarosi és nagykanizsai pályaudvaron dinamikus utastájékoztató rendszert építenek ki. Érdekessége lesz a programnak, hogy a zalakarosi kistérség, valamint Keszthely és Nagykanizsa helyközi autóbuszjáratait (szám szerint 133 járatot) GPS-szel szerelik fel, melyek segítségével az indulást és az érkezés pontos idejét jelezni tudják a várókban. A program 2012 végére valósul meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!