Gazdaság

2015.07.07. 14:24

Naponta 60 céget számolnak fel

Az elmúlt egy év alatt – 2014. június és 2015. május között – 14.518 cég ellen indult felszámolási eljárás.

A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg ilyen módon. A gazdasági válság kezdete (2008) óta egyébként összesen 116.025 gazdasági társaságot számoltak fel – tájékoztatta lapunkat a feketelista.hu.

Az évenkénti adatokat követve megállapítható, hogy 2012-ig folyamatosan növekedett a felszámolt cégek száma, azt követően viszont csökkenő tendenciát mutat. Sajnos, ez nem jelenti, hogy ilyen mértékben javult volna a cégek pénzügyi fegyelme, sokkal inkább a törvényi eljárások változásának következménye – vonja le a következtetéseket Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének (FOE) elnöke. Korábban ugyanis a kényszer-végelszámolások nagy része felszámolásba ment át, és természetesen így regisztrálták a statisztikák is. Újabban viszont, ha a cégbíróság megállapítja, hogy a társaságnak nincs akkora vagyona, amely fedezné a felszámolás költségeit, akkor felszámolás helyett, rövid úton, kényszertörlést rendel el.

A válság kezdete óta egyébként 322.903 új céget jegyeztek be. Az elmúlt egy évben indult a legkevesebb, 26.098 vállalkozás. Zala megyében egy év alatt, ez év májusáig 304 cég szűnt meg felszámolással és 471 új vállalkozás, alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!