Gombosszeg

2017.04.24. 15:50

Hullámzó dombok ölelése

Gombosszeg - A falut, ahol élünk, Gombosszegnek hívják. Az elnevezés, miként a környékbeli települések neve, két részből áll, egy családnévből és egy földrajzi névből, amely a régi magyar nyelvben székhelyet jelentett.

Zalai Hírlap

Gombosszegen még ma is laknak Gombosok. Ezen a tájon meredeken emelkedő dombok hullámzanak, a tágas völgyekben patakok csordogálnak. Még néhány évtizeddel ezelőtt is összefüggő erdők borították a dombokat. Esténként vastag pára emelkedik a mocsaras völgyekből, reggelente vastag párában vöröslik az első napsugár. A növények harsogva burjánoznak, eső itt gyakrabban esik, mint másutt.

A község minden tagja kiveszi a részét a közös munkából

Ha valaki végigpillant e dombvonulatoktól tagolt tájon, akkor szinte látni véli az Alpok magas csúcsairól alázúduló víztömegeket, amint a jégkorszak végén, az Adriába sietve kivájják maguknak e völgyeket. Van ebben a tájban valami gyöngéden komor. Más idő lengi át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!