Gyenesdiás

2014.07.29. 15:50

Kristóf napján idén is megtartották a Kerámiaház rendezvényét

Gyenesdiás - Kristóf napot ünnepeltek a hét végén a Kerámiaházban kézműves programokkal, dudaszóval, énekkel, tánccal és faültetéssel.

Szabó Judit

A hagyományőrző napot minden nyáron megrendezik a Kerámiaház tulajdonosai, Pék András és Pékné Orbán Julianna.

- A kerámiaház hátsó épülete 2000-ben készült el, amit meg akartunk ünnepelni egy nyári rendezvénnyel. A Kristóf napot választottuk, mert Szent Kristóf az utazók, a gelencsérek és a kereskedők védőszentje - említette Pékné Orbán Julianna. Idén már 14. alkalommal tartjuk meg a házünnepet ezen a napon. A hagyományőrző program keretében azt is áttekintjük, mi történt az elmúlt egy évben Gyenesdiáson, mire lehetünk büszkék. Fellépnek a helyi művészeti csoportok, s bemutatjuk azokat az ikonokat is, amelyek Zolcsák Miklós görögkatolikus atya gyenesdiási ikonfestő táborában készültek a plébánián.

A rendezvényen felköszöntötték a Kristófokat, és fellépett a Kapernaum Szeretetotthon dalköre Pékné Orbán Julianna vezetésével.

- Októbertől minden szerdán énekórát tartok a szeretetotthonban az időseknek, s most ők is a közönség elé állnak egy népdalcsokorral. Gyűjteni is lehet náluk, mert hihetetlen, hogy milyen népdalkincs van a birtokukban. Nem véletlen, hogy az előző igazgató össze tudott gyűjteni egy olyan anyagot, amelyből CD készülhetett. Én is elvittem már a laptopot, s felvettem a lakók énekét, hogy a dalok ne vesszenek el. A magyaron kívül német népdalokat is gyűjtöttem, a Kapernaumban lakó két német hölgynek köszönhetően - sorolta a Kristóf nap házigazdája.

Pékné Orbán Julianna (jobbról), Zolcsák Miklós atya és az ikonfestő tábor résztvevői a műveikkel  (Fotó: Kerámiaház)

A helyi kulturális élet idei terméséből megemlítette a Gyenesdiási Dalos Körképet - ez egy általa szerkesztett 80 perces film a településről, amelynek a kísérőzenéjét a Gyenesdiási Dalárda repertoárjából állították össze. A népdalkör pedig új hanganyagot jelentetett meg.

A házünnepen felléptek a csabrendeki citerások, s ott debütált az a duda- és tekerőzenekar, amelyben a házigazdákon kívül (Julianna citerán és tekerőn, férje pedig dudán játszik) részt vett Bese Botond hangszerkészítő és tanár, a Magyar Dudazenekar tagja.

Bese Botond (balról) és Kovács Péter dudán játszik a házünnepen

A hagyományőrző napon Gál Lajos polgármester a helyi Tündértkert létrehozásáról beszélt. Szeretnék, ha Gyenesdiáson is minél többen ültetnének őshonos gyümölcsfákat. Így alakulna ki a helyi Tündértkert, amelyhez az első hét facsemetét Kovács Gyula pórszombati erdész, a régi Kárpát-medencei gyümölcsfajták gyűjtője és szaporítója, a Tündérkert mozgalom alapítója ajándékozta a helyieknek, s be is mutatta a különleges fajtákat a Kristóf napon.

- Ennek a kékalmának az ősét Benedek Elek saját kezűleg oltotta, s az utolsók között van, amely ebből a fajtából megmaradt a Kárpát-medencében. Sötétkék, szinte feketés a külseje, ezért hívják kék-almának - emelt ki egy érdekességet az erdész.

A Gyenesdiásnak adományozott fákból egyet a Kerámiaház mellé ültettek, a többi pedig önkormányzati területre, a Faludi síkra és a malom udvarára kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!