Labdarúgó NB I

2024.04.20. 19:19

Ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén. Cikkünkben a mai nap eredményeiről számolunk be.

MW

A szurkolók ünneplik az FTC bajnoki győzelmét a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkőzés után

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Az immár 13 kör óta veretlen zöld-fehérek 15 ponttal előzik meg a második Paksot és 16-tal a harmadik Fehérvárt, így előnyük behozhatatlanná vált, mivel előbbi riválisnak négy, míg utóbbinak öt meccse van hátra.

 Az FTC klubcsúcsot döntött sorozatban hatodik elsőségével, eddigi legjobbja ugyanis az öt egymást követő aranyérem volt 1909 és 1913 között. 

Az első perctől hatalmas fölényben futballozott a bajnoki címe bebiztosításáért küzdő Ferencváros, amely kapujához szegezte a bennmaradásért harcoló ellenfelét. A kisvárdai kapusnak először a 13. percben kellett nagyot védenie, amikor Marquinhos tekert a jobb felső sarok irányába. A vendégek sokszor csak másodpercekre birtokolták a labdát, a gól nélküli állás szinte kizárólag Kovácsnak volt köszönhető, aki előbb lábbal védte Zachariassen közeli lövését, majd szép vetődéssel Maiga remek fejesét. A gólkirály Varga is többször helyzetbe került, de ő fejjel és lábbal is célt tévesztett, míg egy hazai szöglet után Abena fejesét addigi legnagyobb bravúrjával a keresztlécre ütötte Kovács, így a szünetig nem született gól.

Térfélcserét követően is egyértelműen a Ferencváros irányított, azonban fölénye ebben a periódusban inkább meddőnek bizonyult. Néhány védése így is volt a kisvárdai hálóőrnek, viszont nagyon nagy helyzete nem akadt az éllovasnak.

A fővárosi együttes a hajrában sem tudta feltörni a szervezett kisvárdai védelmet, de a gól nélküli döntetlennel is bebiztosította újabb bajnoki címét. A lefújáskor a szurkolók a pályára futottak, hogy együtt ünnepeljenek a játékosokkal.

OTP Bank Liga, 29. forduló:

Ferencvárosi TC-Kisvárda Master Good 0-0
----------------------------------------
Groupama Aréna, 13 749 néző, v.: Káprály
   sárga lap: Varga B. (71.), illetve Nikolov (42.), Stefan (51.)

   Ferencvárosi TC:
   ----------------
Dibusz - Makreckis, Abena, Cissé, Civic - Maiga, Stj. Loncar (Kodro, 66.) - Zachariassen (Traoré, a szünetben), Abu Fani, Marquinhos (Szevikjan, 88.) - Varga B. (Ben Romdhane, 88.)

   Kisvárda Master Good:
   ---------------------
Kovács M. - Stefan, Lippai, Matic, Széles - Osztrovka (Ötvös, a szünetben), Lucas (Spasic, 70.) - Nikolov (Balogh N., 83.), Navratil (Melnyik, 70.), Camaj - Ilievski (Mesanovic, 75.)

Kubatov: mindig az új célokat nézem ilyenkor

Kubatov Gábor klubelnök szerint a sorozatban hatodszor bajnok Ferencváros labdarúgócsapatának ez volt a legnehezebb aranyérme az elmúlt időszakban.

„Bármilyen fura, mindig az új célokat nézem ilyenkor” – mondta az M4 Sportnak a sportvezető arra utalva, hogy az MTK-nak kilences, míg az ősi rivális Újpestnek hetes sikerszériája is van a magyar élvonalban.

Kubatov úgy vélte, noha a végére nagy lett a különbség az üldözőkkel szemben, mégis az elmúlt időszakban ez volt a legnehezebben kivívott aranyérem, mert még tavasszal is sokáig a Paks volt a listavezető.

KUBATOV Gábor; STANKOVIC, Dejan
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke (b) és  Dejan Stankovic, a Ferencváros szerb vezetőedzője (j) 
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

„Egyre jobb a bajnokság, egyre erősebbek az ellenfelek. A következő idény is izgalmas lesz. Dejan Stankovic a titka a mostani tavasznak. Igazi szerb, aki szeret itt lenni” – jelentette ki a 13 kör óta veretlen zöld-fehér klub elsőszámú vezetője, aki szerint a csapatnak meg kellett küzdenie a kiégettséggel, illetve csalódottsággal is, mert a nemzetközi porondon szerettek volna messzebb jutni. Az FTC a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcban maradt alul a görög Olimpiakosszal szemben a Konferencia-ligában.

 A jövőt tekintve úgy fogalmazott, jó lenne megtartani a csapatot, de mindenkit nem lehet.

A 35. bajnoki címét ünneplő Ferencváros szombaton hazai pályán, a kieső helyen álló Kisvárdával játszott gól nélküli döntetlennel tett szert behozhatatlan előnyre, mivel 15 ponttal előzi meg a második Paksot és 16-tal a harmadik Fehérvárt, miközben előbbinek négy, míg utóbbinak öt meccse van hátra.

„Az a legfontosabb, hogy megszereztük a bajnoki címet. A Ferencvárosnak zsinórban ez a hatodik, nekem pedig az első, fantasztikus érzés” – fogalmazott a klub honlapján Dejan Stankovic, aki azután tért vissza a kispadra, hogy múlt héten a kórházban ápolt fiát látogatta meg Olaszországban. „Kubatov Gábornak hálával tartozom. Egy kiváló ember. Az első perctől kezdve bízott bennem. Rögtön hatalmas érzelmi nyomást helyezett rám, hiszen azt mondta, partnerek vagyunk.”

A játékosként Bajnokok Ligája-győztes szakember Hajnal Tamás sportigazgatónak is köszönetet mondott, mert sokszor kemény döntéseket kellett meghozniuk, illetve a stáb tagjait is méltatta, mondván, nélkülük semmire sem ment volna.

„Amikor idejöttem, voltak nehéz pillanataink, de a spanyolországi edzőtábort követően nagyon jól szerepeltünk. Köszönöm szépen a játékosaimnak is, 26-an mind egyként küzdöttek a céljaink eléréséért. A Ferencváros mindannyiunknál nagyobb” – jelentette ki Stankovic, aki hozzátette, fontos céljuk, hogy bejussanak a MOL Magyar Kupa döntőjébe, ezért a szerdai elődöntőre fináléként tekintenek. A bajnokcsapat Balmazújvárosban a másodosztály listavezetőjével, a Nyíregyházával küzd meg.

Nyolcgólos meccsen nyert a Diósgyőr a Debrecen ellen

A Diósgyőr fordulatos és látványos mérkőzésen 5-3-ra nyert otthon a Debrecen ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

Sikerével a DVTK matematikailag is bebiztosította első osztályú tagságát.

A találkozó gyászszünettel kezdődött, Feledi Lászlóra, valamint Tatár Györgyre emlékeztek.

A házigazda DVTK villámrajtot vett, már az első perc végén előnybe került. A Diósgyőr jóval veszélyesebben futballozott az első félidőben és könnyen eldönthette volna a három pont sorsát a szünetig, hiszen a 22. percben már két góllal vezetett, majd büntetőhöz jutott, Megyeri azonban hárította Pernambuco 11-esét.

A Debrecen aztán nem sokkal a szünet előtt betalált, amivel vissza is jött a meccsbe.

A fordulást követően három perc elteltével egyenlített a hajdúsági együttes, a DVTK azonban összeszedte magát, újra átvette a játék irányítását, a 60. percben pedig ismét előnybe került, sőt, a csereként pályára lépő Gera első labdaérintéséből betalált, így visszaállt a kétgólos különbség. A hazaiak ezután hátrébb húzódtak, a Debrecen több nagy helyzetet is kidolgozott, a félidőben csereként pályára lépő Ojediran a 83. percben ismét feltámasztotta reményeket. A ráadással együtt a DVSC-nek bő negyedórája maradt, mindent egy lapra feltéve támadott, de a hazaiak egy ellentámadás végén az élete első NB I-es meccsén pályára lépő Fekete Vince révén eldöntötték a három pont sorsát.

OTP Bank Liga, 29. forduló:

Diósgyőri VTK-Debreceni VSC 5-3 (2-1)
-------------------------------------
Miskolc, 6005 néző, v.: Bogár
   gólszerzők: Klimovics (1.), Edomwonyi (22., 60.), Gera D. (67.), Fekete V. (94.), illetve Baranyai (42.), Bárány (48.), Ojediran (83.)
   sárga lap: Lagator (29.), Dzsudzsák (64.)

Diósgyőri VTK:
   --------------
Ogyincov - Bokros, Csorbadzsijszkij, Lund, Stephen - Bényei (Gera D., 66.), Vallejo, Klimovics (Holdampf, 66.) - Pernambuco (Feuillassier, a szünetben), Edomwonyi (Fekete V., 77.), Pozeg Vancas (Szabó L., 86.)

Debreceni VSC:    
   --------------
Megyeri - Baranyai, Romancsuk (Batai, 91.), Lagator, Ferenczi - Vajda (Szécsi, 69.), Manrique (Ojediran, a szünetben), Dzsudzsák, Loncar (Szuhodovszki, 69.), Domingues (Bódi, 86.) - Bárány

Felcsúton is kikapott a Paks

A Tolna vármegyei együttes sorozatban ötödik vereségét szenvedte el, míg a felcsúti alakulat immár öt bajnoki óta veretlen és hárommeccses győzelmi szériát tud maga mögött.

Aktívabban kezdett a vendégcsapat, de a lendület csak az első néhány percben volt meg, azt követően jelentősen visszaesett a paksiak játékának minősége. A már-már enerváltan futballozó tolnaiak hamarosan hátrányba is kerültek, a félidő derekán Corbu akrobatikus mozdulattal visszafejelt labdáját Nissilä juttatta szép mozdulattal, 14 méterről a jobb alsó sarokba. Az előny birtokában veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, akik megérdemelten vonulhattak egygólos vezetéssel a szünetre.

NAGY Zsolt
Illusztráció/ Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia FC játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában játszott Puskás Akadémia FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Fordulás után a kettős cserével felfrissített Paks továbbra sem találta a fogást az ellenfelén, amely aztán negyedóra elteltével megduplázta az előnyét: a kapus Szappanos elhibázott egy kirúgást, melyre az első gólt szerző Nissilä csapott le, majd remek ütemben indította a kilépő Puljicot, aki ziccerben nem hibázott. A Paksot a hazaiak második találata sem rázta fel, sőt, szinte teljesen összezuhant a gárda, amely a lefújásig további három gólt kapott: előbb a válogatott Nagy Zsolt volt eredményes tizenegyesből, majd a csereként beállt Komáromi György szerzett szépségdíjas gólt 16 méterről elvégzett szabadrúgásból. A slusszpoén a felcsúti csapatkapitányé, Szolnoki Rolandé volt, aki a hajrá végén 14 méterről fejelt remekül Szappanos kapujába. A pontot legutóbb március 10-én szerző Paks szinte semmilyen ellenállást nem fejtett ki a meccsen, így a Puskás Akadémia megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

OTP Bank Liga, 29. forduló:

Puskás Akadémia FC-Paksi FC 5-0 (1-0)
-------------------------------------
Felcsút, v.: Pintér
   gólszerzők: Nissilä (23.), Puljic (60.), Nagy Zs. (73., 11-esből), Komáromi (80.), Szolnoki (89.)
   sárga lap: Puljic (40.), Ormonde-Ottewill (76.), Colley (82.), illetve Kinyik (38.), Papp (41.), Szabó J. (59.), Osváth (71.)

   Puskás Akadémia FC:
   -------------------
Pécsi - Maceiras, Golla, Stronati, Ormonde-Ottewill (Markgráf, 86.) - Szolnoki, Plsek (Favorov, 86.) - Corbu (Batik, 81.), Nissilä (Komáromi, 67.), Nagy Zs. - Puljic (Colley, 67.)

   Paksi FC:
   ---------
Szappanos - Lenzsér, Kinyik, Szabó J. - Kovács (Silye, a szünetben), Balogh (Böde, a szünetben), Papp, Windecker (Vécsei, 63.), Osváth - Haraszti (Tóth B., 76.), Könyves (Hahn, 63.)

Labdarúgó NB I - Góllövőlista

A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistája:
   19 gólos:
   ---------
Varga B. (Ferencváros)

   15 gólos:
   ---------
Mance (ZTE)

   12 gólos:
   ---------
Kodro (Fehérvár 11/Ferencváros 0)

   10 gólos:
   ---------
Drazic (Mezőkövesd), Horváth K. (Kecskemét), Könyves (Paks)

   9 gólos:
   --------
Croizet (ZTE)

   8 gólos:
   --------
Ambrose (Újpest), Bárány (Debrecen), Bognár (MTK), Edomwonyi (DVTK), Windecker (Paks)

   7 gólos:
   --------
Christensen (Fehérvár), Dzsudzsák (Debrecen), Katona M. (Fehérvár), Mesanovic (Kisvárda), Nagy Zs. (Puskás Akadémia), Pozeg Vancas (DVTK)

   6 gólos:
   --------
Colley (Puskás Akadémia), Domingues (Debrecen), Gruber (Puskás Akadémia 3/ZTE 3), Lisztes (Ferencváros), Ljujic (Újpest), Marquinhos (Ferencváros), Németh K. (MTK), Pesic (Ferencváros), Plsek (Puskás Akadémia), Szabó L. (Fehérvár 4/DVTK 2), Traoré (Ferencváros), Zachariassen (Ferencváros)

   5 gólos:
   --------
Stjepan Loncar (Ferencváros), Karamoko (Fehérvár), Lukács D. (DVTK 2/Kecskemét 3), Mörschel (Újpest)

   4 gólos:
   --------
Böde (Paks), Cipetic (Kisvárda), Cseke (Mezőkövesd), Csoboth (Újpest), Favorov (Puskás Akadémia), Gera (DVTK), Kastrati (Fehérvár), Komáromi (Puskás Akadémia), Stefan Loncar (Debrecen), Mezei (Paks), Mim (ZTE), Pálinkás (Kecskemét), Pernambuco (DVTK), Sajbán (ZTE), Szalai G. (Kecskemét), Vajda B. (Debrecen)

   3 gólos:
   --------
Abu Fani (Ferencváros), Antonov (MTK), Golla (Puskás Akadémia), Hahn (Paks), Hej (MTK), Ilievszki (Kisvárda), Kalmár (Fehérvár), Kusnyír (Debrecen), Ljucic (Újpest), Molnár R. (MTK), Puljic (Puskás Akadémia), Stefanelli (Fehérvár), Stieber (MTK), Szabó B. (Paks), Szabó J. (Paks), Szécsi (Debrecen), Tajti (Újpest/ZTE)

   2 gólos:
   --------
Acolatse (DVTK), Balogh N. (Kisvárda), Banó-Szabó (Kecskemét), Ben Romdhane (Ferencváros), Bényei (DVTK), Berki (Fehérvár), Bőle (Paks/Mezőkövesd), Camaj (Kisvárda), Corbu (Puskás Akadémia), Franchu (DVTK), Jovicic (Kisvárda), Jurek (DVTK), Jurina (MTK/DVTK), Kiziridisz (Debrecen), Klimovics (DVTK), Kocsis (MTK), Levi (Puskás Akadémia), Manrique (Debrecen), Mmaee (Ferencváros), Molnár G. (Mezőkövesd), Navratil (Kisvárda), Németh D. (ZTE), Ojediran (Debrecen), Onovo (Újpest), Papp (Paks), Spasic (Kisvárda), Spoljaric (ZTE), Szatmári (DVTK), Soisalo (Puskás Akadémia), Szabó A. (Kecskemét), Szendrei Á. (Kecskemét), Szuhodovszki (Kecskemét/Debrecen), Thian (MTK), Tóth B. (Kecskemét), Vágó (Kecskemét), Vallejo (DVTK), Zeke (Kecskemét)

   1 gólos:
   --------
Aaneba (Ferencváros), Abena (Ferencváros), Anculasz (Újpest), Do. Babunszki (Debrecen), Balogh B. (Paks), Baranyai (Debrecen), Batik (Puskás Akadémia), Bárdos (DVTK), Bedi (Zalaegerszeg), Beke (Paks), Beriasvili (Mezőkövesd), Bobál D. (MTK), Bódi (Debrecen), Botka (Ferencváros), Brandon (Puskás Akadémia), Czékus (Kisvárda), Cseri (Mezőkövesd), Csóka (ZTE), Csongvai (Fehérvár), Evangelu (ZTE), Fekete (DVTK), Filipovic (Kisvárda), Flores (Fehérvár), Gradisar (Fehérvár), Haraszti (Paks), Helmich (Kecskemét), Holdampf (DVTK), Horváth A. (MTK), Huszti (Újpest), Karnyickij (Mezőkövesd), Kata (MTK), Kiss B. (ZTE), Kosznovszky (MTK), Kovács K. (Paks), Lehoczky (Mezőkövesd), Lenzsér (Paks), Lucas (Kisvárda), Mack (Újpest), Maiga (Ferencváros), Makowski (Kisvárda), Matic (Kisvárda), Medgyes (ZTE) Nagy K. (Kecskemét), Nagy O. (Kecskemét), Nguen (Ferencváros), Nikolov (Kisvárda), Nissilä (Puskás Akadémia), Osváth (Paks),Radosevic (Újpest), Ramírez (Ferencváros), Sigér (Ferencváros), Simon (Újpest), Serafimov (Fehérvár), Slagveer (Puskás Akadémia), Stephen (DVTK), Stronati (Puskás Akadémia), Szendrei N. (ZTE), Szevikjan (FTC), Szolnoki (Puskás Akadémia), Tamás (Újpest), Tóth T. (Fehérvár), Ubochioma (ZTE), Varga Gy. (Újpest), Varju (MTK), Végh (MTK), Vida (Kisvárda), Wingo (Ferencváros)

   öngól:
   ------
Evangelu (ZTE, a Mezőkövesd ellen), Evangelu (ZTE, a Paks ellen), Gergényi (Fehérvár, a DVTK ellen), Gomis (Mezőkövesd, a Puskás Akadémia ellen), Hej (MTK, a DVTK ellen), Larsen (Fehérvár, a Kisvárda ellen), Ljujic (Újpest, a Paks ellen), Széles (Kisvárda, a Mezőkövesd ellen), Várkonyi (ZTE, a Debrecen ellen), Végh B. (MTK, a Kisvárda ellen), Lund (Diósgyőr, a Zalaegerszeg ellen)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában