A nyomozási bíró elrendelte a letartóztatásukat

2024.03.01. 10:54

Adathalászok szereztek meg 30 millió forintot (Frissítve!)

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség két férfi letartóztatását, akik ahhoz a bűnelkövetői csoporthoz tartoznak, amely 2023. augusztus 22-én adathalászattal megszerezte egy zalaegerszegi férfi bankkártya-adatait, és közel 30 millió forint kárt okozott.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint 2023. augusztus 22-én egy magát az OTP Bank munkatársának kiadó ismeretlen nő azzal hívta fel telefonon a zalaegerszegi férfit, hogy a bankszámlájával kapcsolatosan adathalászat gyanúja merült fel. Az ügyintézőként bejelentkező személy a vonalat egy férfinek adta át, aki megkérdezte a sértettet, hogy van-e otthon asztali számítógépe, illetve telefonos mobil alkalmazása. Miután elhangzott az igen, a hívó megkérte őt, hogy töltse le és telepítse fel az "Anydesk" nevű számítógépes programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a számítógépéhez. A sértett a kérésnek eleget tett abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához való jogosulatlan hozzáférést. Ezt követően azonban a bankszámlájáról nyolc különböző természetes és jogi személy bankszámlájára összesen 29 218 000 forintot utaltak el az ismeretlenek, valamint több mint fél millió forint értékben telefonos fizető alkalmazással külföldi vásárlást is lebonyolítottak.

A nyomozás adatai szerint felmerült a gyanú, hogy egy hevesi és egy oroszlányi férfi is tevőlegesen részt vett a bűncselekmény elkövetésében, ezért információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket.

Az ügyben ez idáig kihallgatott kilenc gyanúsított közül ketten letartóztatásban vannak, a február 28-án őrizetbe vett hevesi és egy oroszlányi férfi esetében a bűnismétlés, a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére tekintettel indítványozta az ügyészség a letartóztatást. A további három, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény miatti nyomozást az ügyek összefüggésére tekintettel egyesítették ehhez az ügyhöz.

A nyomozási bíró március 1-én délelőtt elrendelte a letartóztatásukat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában