Időseket segítő, nemzetközi pályázatokat nyújtottak be

2024.03.18. 18:30

Digitális világ és a szépkorúak

A megyeházán ülésezett az Idősügyi Tanács

Arany Gábor

Pácsonyi Imre vezette az Idősügyi Tanács ülését

Fotó: A szerző

Időseket segítő, határon átnyúló két programról is szó esett hétfőn a Zala Megyei Idősügyi Tanács ülésén. 

A megyeházán tartott összejövetel első napirendi pontjaként a grémium elnöke, Pácsonyi Imre tartott beszámolót az elmúlt időszak idősekkel kapcsolatos eseményeiről, rendezvényeiről, amelyeken a tanács képviseltette magát. A bevezetőben említett, határon átnyúló projektekről elmondta, hogy az unión belül a városok, régiók együttműködést támogató Interreg program két, magyar-osztrák résztvevőknek szóló pályázatot is kiírt. 
Az egyikben osztrák részről idősekkel foglalkozó egyesületek, szolgáltatók vesznek részt, magyar oldalról pedig a Zala Vármegyei Önkormányzat, valamint Vasból az evangélikus egyház szervezete kapcsolódik be. Olyan digitális platform kifejlesztése a cél, amely azokat a szervezeteket, szolgáltatókat támogatja, amelyek ellátják az időseket, akik számára szintén segítséget nyújt ez a virtuális felület.
Ez nemcsak információszolgáltatást jelent, hanem tevékenységek, például önkéntes munkák koordinálásában is támaszkodhatnak rá majd a felhasználók, magyarázta.
A másik pályázaton a Pannon Egyetem zalaegerszegi karával és az osztrák Nova Egyesülettel vesz részt a vármegyei önkormányzat. Ennek egyik célja a nők digitális írástudásának, eszközhasználatának felmérése. Természetesen a középpontba az idősebb korosztály kerül. Ez ugyan kisebb projekt, de a megszerzett ismereteket később további programokban hasznosítanák. Azaz olyan képzéseket valósítanának meg, valamint hoznának létre digitális platfomokat, amelyek az időseket szolgálják. A két pályázatról májusban születik döntés, kedvező esetben szeptemberben kezdődhet is a munka, tette hozzá. Az ülésen ezenkívül megvitatták az idei munkatervüket is. Ennek hangsúlyos eleme az Idősbarát önkormányzat címre a pályázat kiírása. Lesz emellett kihelyezett ülésük olyan településen, ahol az idősügyi gyakorlat követendő mintát mutat, emelte ki Pácsonyi Imre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában