A voksok összefüggése

2024.04.17. 16:30

Ezúttal Dömötör Csaba volt a vendége a Polgári Estnek

Sosem fordult még elő, hogy ennyire összefüggtek volna az európai és az önkormányzati kérdések, hiszen a kontinens, a tagországok és benne minden település jövőjét meghatározza az a kérdés, hogy belekeveredünk-e a háborúba vagy sikerül elkezdeni a béketárgyalásokat – fogalmazta meg Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az Egylet Pincében, ahová a NagyON Kanizsa Egyesület meghívására érkezett, hogy aktuálpolitikai témákról beszélgessen Cseresnyés Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével.

Pásztor András

Dömötör Csaba a nagykanizsai rendezvényen

Fotó: Pásztor András

Dömötör Csaba hangsúlyozta: ha sikerülne elkezdeni a béketárgyalásokat, akkor az európai gazdaság és benne a magyar gazdaság is visszatérhetne az ütemes növekedés útjára.

– Sajnos, ez utóbbi lehetőségnek jelen pillanatban kisebb a valószínűsége, hiszen az európai vezetők zöme a háború folytatása, kiszélesítése mellett érvel – emlékeztetett az államtitkár. – Nem titok, hogy mi magyarok változást szeretnénk elérni ebben a kérdésben, mert a közvetlen biztonsági szempontok mellett a gazdaságra is kihat a háború finanszírozása. Eddig 88 milliárd eurót költött Európa Ukrajna támogatására, ami önmagában is óriási összeg, amit most további 50 milliárd euróval egészítenének ki, s ki tudja, hogy a jövőben még mennyi pénzre lesz szükség. Ezt az összeget természetesen másra is lehetne költeni, például a magyar városok fejlesztésére.

Lapunk kérdésére, miszerint Magyar Péter megjelenése a hazai politikában egyszerűsíti vagy bonyolítja a választási matekot, az államtitkár úgy reagált: lehetséges, hogy Magyar Péter megjelenése zavart okoz az ellenzéki oldalon, de ez legyen a többi párt problémája.

– Ami Magyar Pétert illeti, nem szeretném különösebben kommentálni egy olyan ember tevékenységét, aki a saját feleségét lehallgatta – szögezte le az államtitkár.

Dömötör Csaba az önkormányzati választások kapcsán beszélt Nagykanizsáról is. Mint mondta: Balogh László polgármester hiába volt elszánt, ha a munkáját az ellenzéki pártok alkotta többség folyamatosan akadályozta.

– Ha jól tudom, arra is volt példa, hogy a Nagykanizsának megítélt kormányzati támogatást sem sikerült teljes mértékben felhasználni, aminek az lett a következménye, hogy 142 millió forintot kell visszafizetnie a városnak – jelezte Dömötör Csaba, aki szerint június 9-én ezen a helyzeten is változtathatnak a kanizsaiak, s egy kormánypárti többséggel a várost ismét a fejlődési útra lehetne állítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában