Balesetmegelőzési céllal

2024.04.16. 07:00

Műszeres vizsgálatok döntenek a fák sorsáról Tófejen

A balesetveszély elkerülése és a fák megtartása érdekében műszeres vizsgálatot kért Tófej önkormányzata a településen található hársfákról. A felmérést az elmúlt héten végezte el egy erre szakosodott soproni vállalkozás.

Gyuricza Ferenc

Dr. Puskás Lajos műszeres vizsgálatot végez a tófeji fákon

Fotó: Gyuricza Ferenc

Horváth Zoltán, a község polgármestere lapunknak elmondta: Tófejen több olyan fa is található, amelyek életkoruk miatt folyamatos odafigyelést, illetve szakszerű ápolást igényelnek. Ezek közé tartoznak azok a hársfák, amelyek a Kossuth és Hunyadi utca kereszteződésében álló kápolna közvetlen szomszédságában találhatóak. Ismereteik szerint ezek a település legidősebb fái közé tartoznak, amiket szeretnének továbbra is megtartani, ám a község önkormányzati vezetője szerint ez csak abban az esetben lehetséges, ha a növények egészségesek, illetve nem fenyegetnek azzal a veszéllyel, hogy belső korhadás miatt kidőlnek, emberéletben vagy anyagi javakban kárt okozva.

– A fák állapotának felmérésével azt a soproni céget bíztuk meg, amelynek vezetője dr. Puskás Lajos okleveles tájépítész, minősített faápoló és favizsgáló szakértő, a Soproni Egyetem egykori oktatója – tette hozzá Horváth Zoltán. – Az általuk készített szakvélemény alapján fogunk dönteni a fák további sorsáról.

Dr. Puskás Lajos elmondta: a fák vizsgálata minden esetben szemrevételezéssel kezdődik, majd egy hazai fejlesztésű ultrahangos műszer segítségével és egy úgynevezett fúrásellenállás-mérő műszerrel több síkban elvégzett mérésekkel folytatódik. Ez utóbbiak arra adnak választ, kell-e tartani a vizsgált fa esetleges eltörésétől. A kiértékelések és a favizsgálati dokumentációk elkészítése ugyan hosszabb időt vesz igénybe, de a legfontosabb kérdésekre ezek alapján már a helyszínen meg tudják adni a választ.

– A Tófejen található hársfák, amelyek életkorát 150-200 év körülire taksálhatjuk, megtarthatóak – folytatta a szakértő. – Tennivaló azonban van velük, ugyanis az egyikük nagyon erősen fagyöngyfertőzött, ezeknek a rendszeres eltávolítása segíti a fát. A korhadások miatt ugyancsak szükség lesz koronastabilizációs rendszer beépítésére és kisebb mértékű koronaalakításokra is.

Dr. Puskás Lajos csapata a tófeji favizsgálatot követően Pusztaedericsen, a kastélyparkban található fákon végzett el hasonló méréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában