"Lokális és globális környezeti problémák" – diákok figyelmeztetnek

2024.03.18. 15:00

Plakátkiállítás nyílt a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban

"Lokális és globális környezeti problémák" címmel nyílt a környezetszennyezés káros hatásait bemutató plakátkiállítás a Zrínyi Miklós Gimnázium ökoiskolai programjához kapcsolódóan az intézményben hétfőn délelőtt. A tablókat a földrajz fakultációra járó 11. és 12. évfolyamos diákok készítették, ráirányítva a figyelmet az egyéni és a közösségi felelősségvállalásra a környezet- és a természet-védelem terén. Céljuk – tanárukkal Stárics Roland igazgatóhelyettessel együtt – a szemléletformálás a környezeti és a fenntarthatóságra nevelésben.

Arany Horváth Zsuzsa

Stárics Roland igazgatóhelyettes, a földrajz fakultáció vezetője, Hosszu Laura Ilona, Kolcsár Panna és Gaál Anna a plakátkiállítás megnyitóján

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A megnyitón az országos népdaléneklési versenyre készülő Gaál Anna és Kolcsár Panna énekelelt, Hosszu Laura Ilona pedig Aranyosi Ervin egyik versét adta adta elő.  A kiállításon látható tablók megjelenítik többek között a napjainkban zajló globális felmelegedés és az éghajlatváltozás jeleit a Kárpát-medencében, a belföldi jégtakaró és magashegységi gleccserek elolvadását, a világtenger szintjének emelkedését, a trópusi esőerdők pusztulását és az egyenlítői éghajlat biodiverzitásának csökkenését. Szólnak a plakátok az elsivatagosodásról a Száhel-övezetben,  az Aral-tó és a Csád-tó katasztrófájáról,  a savas esők pusztításáról Közép-Európában, a világtengerek vízszennyezéséről és hulladékterheléséről, a  tiszai ciánszennyezésről, a világ legszennyezettebb folyójáról, a Gangeszről,  a tömegturizmus természetátalakító és környezetterhelő hatásairól. A diákok munkái felmutatják a levegőszennyezés, az ózonréteg vékonyodása,  a nagyvárosi fény-, zaj-, rezgés- és hőszennyezés hatásait is.

Ökológiai lábnyomunk
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A megnyitón Stárics Roland Szent-Györgyi Albert sorait idézte:  „...az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára"  s hozzátette, a 16 figyelemfelhívó és szemléletformáló plakát a lokális és globális környezeti problémák minél alaposabb megértését szolgálja.  Báró Eötvös József  vallás- és közoktatási miniszter szavait is megidézte a megnyitó: „Az ész az embernek nem azért adatott, hogy a természet felett uralkodjék, hanem, hogy azt követni s annak engedelmeskedni tanuljon.”  

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A plakátokat Bagonyai Botond Mátyás, Belső Csongor, Gaál Anna, Gombár Janka, Káldi Bendegúz, Kontler Botond, Kopeczky Soma Bendegúz, Peresztegi Hanna, Rosta Máté, Salamon Bálint, Simon Viktor, Sziva Milán, Vaski Botond, Tarsoly Adél, Zalavári Sára Bernadett és Zimborás Ákos készítette. 

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában