Újdonság

2024.04.17. 18:31

Kreativitás, alkotás digitális eszközökkel könyvtári környezetben - fotógaléria és videó

Képzavarral élve: a Gutenberg-galaxis alatt létrehozták a kreativitás digitális alkotóműhelyét, a Deák DeKo Makerspace-t, amelyet szerdán mutattak be.

Arany Gábor

Deák Klaudia mutatta be a Deák DeKor Makerspace kínálta lehetőségeket

Fotó: Pezzetta Umberto

Lefordítva: haladva a korral a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár új, innovatív eszközökkel – 3D-nyomtató, ArTeC robotikai összeszerelő modulok, asztali vágógép, bioplasztikus 3D-nyomtatószál – hozott létre modernkori közösségi teret az épület alagsorában, földszintjén. Ez a fajta digitális alkotótér külföldön már elterjedt, fogalmazott érdeklődésünkre Tóth Renáta könyvtárigazgató. Lehetőséget ad az egyéni önkifejezésre a digitális technika eszközeivel. Ehhez rendelkezésre állnak a programozáshoz, tervezéshez, szerkesztéshez szükséges számítástechnikai berendezések is. Első lépésként nem kell nagy dolgokra gondolni, például apró használati vagy dísztárgyakat készülhetnek így, de ez lehetővé teszi a technika elsajátítását. A Deák DeKorral újabb szolgáltatást kínál a könyvtár, ezzel megszólítva a fiatalokat, emelte ki. Ehhez nyílt műhelynapokat, kiscsoportos foglalkozásokat hirdetnek meg, ebből pedig önfejlesztő közösségek is létrejöhetnek, tette hozzá.
A Deák DeKor Makerspace-ről Deák Klaudia könyvtáros adott tájékoztatást, a hallgatóság soraiban helyet foglaló második osztályos diákoknak is.

Mint ebből kitűnt, több korcsoportra bontva tartanak majd foglalkozásokat a robotprogramozástól kezdve az egyre bonyolultabb tervezésig és egészen a “gyártásig”.
A könyvtár megtalálta a választ a 21. század teremtette kihívásokra, mert felismerték, nem lehet várni, hogy lesznek olyan  fiatalok, akik majd maguktól betérnek ide. Ehhez programokat, olyan foglalkozásokat kell szervezni, amelyek vonzóak a 21. század gyermekei számára is. E téren a Deák-könyvtár, az itt dolgozók munkája példaértékű volt az elmúlt években is, és ez garantálja, hogy a város lakói számára fontos közösségi térként szolgáljon a könyvtár a jövőben is. Ezeket a gondolatokat Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg az újdonság kapcsán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában