A kultúra mint összekötő kapocs

2024.04.17. 07:00

Négy városrész együtt ünnepelte a költészet napját

A Besenyő a 2000-es Években Alapítvány nyugdíjasklubjának szervezésében a megyeszékhely délkeleti városrészeinek civil szervezetei közös ünnepséggel tisztelegtek a magyar költészet napja előtt.

Fincza Zsuzsa

A négy városrész versmondói emléklapot kaptak a szervezőktől. A képen (balról jobbra) dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjasklubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetség alelnöke, a megyei szervezet elnöke, Gecse Péter, Zalai Árpádné, Bérczes Tivadarné, Salamon Gyuláné, Czuppon Ferencné, Salamon Károlyné, Parrag Józsefné, Vörös Józsefné, Baka Gyuláné, Tamás Istvánné, Horváth Miklós, Farkas Ernőné, Iványi Ildikó és Simon József, a besenyői alapítvány elnöke

Fotó: Fincza Zsuzsa

A zalabesenyői közösségi házban pénteken hagyományteremtő szándékkal rendezett találkozó – mint Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, Besenyő, Botfa és Páterdomb önkormányzati képviselője külön kiemelte – olyan tartalmassá és hangulatossá kerekedett, hogy mindenképpen érdemes a folytatásra. A lelkes résztvevők jó példát mutatva bebizonyították: a nagy városi rendezvények mellett szükség van a kisebb közösségek bensőséges, meghitt  ünnepségére is. Meglepetésének adott hangot Iványi Ildikó, a zalaegerszegi Lokálpatrióta klub és a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület vezetője is, aki elvállalta a besenyői összejövetel levezénylését, s mert előző nap részese volt a városi versmondó versenynek is, össze tudta hasonlítani a két rendezvényt. 

Gecse Péter örömmel állapította meg, hogy a kultúra, a költészet szeretete is összeköti a városrészeket
Fotó: Fincza Zsuzsa

Elsőként a  botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub képviseletében Salamon Gyuláné Liebe Attila: Játssz el egy dalt című költeményével állt színpadra; majd Salamon Károlyné Reményik Sándor: Valaki értem imádkozott versének soraival csalt könnyeket a publikum szemébe. A Páterdomb a Kultúráért Egyesület irodalomszeretetét fémjelezve Parrag Józsefné Ady Endre: Őrizem a szemed című versét tolmácsolta; Vörös Józsefné pedig Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című versével idézte fel a háború: "amikor a halálgép muzsikál felettünk" több mint egy évszázad eltelte után is aktuális borzalmait. A Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjasklub tagjaként Czuppon Ferencné Bálint Ilona: Csak addig menj haza; Zalai Árpádné pedig Várnai Zseni: Szolgálj szívem versének soraival hatotta meg a 4 városrész irodalomszerető küldöttségét. A sort a vendéglátók zárták: Baka Gyuláné Kölcsey Ferenc Huszt romvára, bús düledékei mellett közel 200 évvel ezelőtt fogalmazódott, ma is aktuális gondolatait –"Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!" – ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Tamás Istvánnénak Petőfi: Anyám tyúkja című versével sikerült jókedvre deríteni a hallgatóságot, majd Farkas Ernőné Aranyosi Ervin: "A szeretetről" című művét mondta el. Bérczes Tivadarné, a besenyői nyugdíjasklub vezetője pedig Tóth Endre: Milyen idős vagy költeményének soraival emlékeztette a résztvevőket: "Csak az öreg, aki nem remél".

A szervezők nevében Bérczes Tivadarné köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Fincza Zsuzsa

A "hivatalos" műsorfolyam végére olyannyira belelendültek a résztvevők a magvas gondolatok idézésébe, hogy többen újra színpadra álltak és elmondtak párat kedvenc verseik közül, sőt mások is kedvet kaptak. Horváth Miklós, a besenyői alapítvány korábbi elnöke például Babits Mihály: Ősz és tavasz között című költeményét elevenítette fel, de nem maradt le Iványi Ildikó sem, aki, mintegy zárszóként D. Bencze Erzsébet, Zalaegerszegen élő költő nemrég megjelent "Máglyák a horizonton" című kötetéből idézett. A versmondó ünnepség baráti beszélgetéssel zárult.

Iványi Ildikó D. Bencze Erzsébet nemrég megjelent verseskötetéből idézett
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában