Hírek

2016.04.11. 18:12

A költészet ünnepén - A vendégek verstekercset kaptak ajándékba

Megyeszerte számos rendezvény tisztelgett április 11-én a versek, a költészet napja előtt.

Kerkai Attila

Zalaegerszegen már reggel 8-kor versek lengték be a Dísz teret, az itteni gasztrobárban rendezett ugyanis - kihangosítva - este 10-ig tartó versmaratont a Keresztury VMK Családi Intézete. Mint Pölöskey Ildikó szervező elmondta, a versmondók életkora 9-től 99 évesig terjedt, akadtak köztük közösségek, nyugdíjasklubok, iskolák, egyesületek és magánszemélyek egyaránt. Utóbbiak körében a zalaegerszegi költők, írók, s a művészeti és közélet egyéb ismert személyiségei is képviseltették magukat. A választott versek palettája sokszínű volt, a klasszikusok - József Attila, Radnóti, Petőfi, Ady - mellett kortárs alkotók - Petri György, Tóth Krisztina, Molnár Krisztina Rita - művei is elhangzottak.

Számos társuk mellett Müller Imre, Müller Gerti, Szabolcs Ágnes és Szabolcs Péter is felolvasott Zalaegerszegen
Fotó: Pezzetta Umberto

A szervezők a nap tiszteletére emlékkönyvet nyitottak, amibe minden - könyvjelzővel jutalmazott - versmondó bejegyzést tett. Plusz meglepetésként a Díszpinty vendégei papiruszként hengerített verstekercset kaptak, kizárólag külsődleges használatra.

Szintén Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei Könyvtár olvasószolgálatának vezetője, Horváth Viktória ötlete nyomán az intézmény előtti téren 100 vers várta tegnap az arra járókat, kifejezetten azzal a nem titkolt céllal, hogy ki-ki vigye el magával a költeményeket. Eltulajdonítani szabad, sőt, ajánlott.

Zalaegerszegen, a Deák könyvtár előtt 100 zöld nyílra nyomtatott vers mutat a bibliotéka bejáratára. A könyvtárosok Ecsedi Erzsébet színművésznővel kiegészülve (jobbról a negyedik) guggoltak a versekhez
Fotó: Katona Tibor

- Három éve csatlakoztunk a „Posztolj verset" felhívásra, most azt a megoldást választottuk, hogy a kollégák kedvenc magyar verseit nyilakra nyomtatva adjuk közre - mondta Horváth Viktória hétfőn délelőtt az alkalmi köztéri installáció előtt.

Az ötletgazda személyes kedvence Pilinszky János, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a könyvtárukban dolgozó Tóth Imrétől is találunk verset a százak között, sőt, másik földinktől, Szálinger Balázstól is választottak. A napsütéses zalaegerszegi délelőtt Deák téri meglepetése volt, hogy az arra járó Ecsedi Erzsébet színművésznő a jelenlévők kedvéért éppen ezt a verset, az Egész országnyi kislány és kisfiú címűt olvasta fel. Ezenkívül a fákon is adódtak meglepetések, hiszen a törzsükön is találhattunk kiragasztott költeményeket.

A megyeszékhelyen, a Dózsa ligeti Wass Albert-szobornál a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete tartott költészet napi emlékünnepséget és koszorúzást. A rendezvényen a Mindszenty gimnázium tanulói adtak zenés-verses műsort, és Szemes Béla közoktatási-értékelési referens mondott ünnepi beszédet.

Zalaegerszegen Dinnyés József - Cseh Tamás emlékének ajánlott - jubileumi koncertje zárta a költészet napi programokat a városi hangversenyteremben. A templomok lázadása című esten közreműködött Rósz György.

Zalalövőn hétfőn tartották a Salla Művelődési Központ könyvtára által általános iskolás diákok számára meghirdetett Égi folyosó megyei mondaíró, illetve az alsó tagozatosok részére kiírt Tündérlak című rajzpályázat eredményhirdetését. Előbbire tizenhárman küldték el műveiket, utóbbira huszonnyolcan jelentkeztek, ketten közülük több pályaművel. A beérkezett alkotásokat az ünnepélyes díjkiosztón Csider Sándor költő értékelte.  A mondaíró pályázat nyertese a kehidakustányi Kutasi Vera lett, a második helyezett a zalaapáti Fehér Donát, míg a harmadik a teskándi Czifra Máté. Különdíjat a becsvölgyei Pais Janka kapott, de Csider Sándor külön kiemelte a szintén kehidakustányi Simon Klaudia írását is. A rajzpályázat indulói közül nyolc diák kapott elismerést, alkotásaikból az intézmény emeleti galériájában nyílt kiállítás.

Rédicsen a Móra Ferenc iskolában és Pákán az Öveges József Általános Iskolában is a versmondásé volt a főszerep április 11-én. Rédicsen immár hatodik alkalommal rendezték meg a versünnepet, amivel Utassy József költő emlékét is ápolják. A mintegy 40 általános iskolás résztvevő egy-egy szabadon választott Utassy-verset szavalt a zsűri előtt. Az értékelés során a zsűri elnöke, Horváth Erzsébet, Utassy József özvegye minden résztvevő teljesítményét személyre szólóan értékelte. Az idei versünnepen négy korcsoportban hirdettek eredményt. Az első helyezettek: 1-2. évfolyam: Meizner Nikoletta (Arany-iskola, Lenti), 3-4. évf.: Maturicz Mira (Arany-iskola, Lenti), 5-6. évf.: Sáfár Levente (Arany-iskola, Lenti), 7-8. évf.: Halász Ramóna (Móra-iskola, Rédics).

Pákán rendhagyó irodalomóra keretében Turbuly Lilla költő beszélt a diákoknak életéről és műveiről, a délután folyamán pedig szavalóversenyt rendeztek, melyen az intézmény 40 tanulója vett részt. Előadásukban többségében kortárs szerzők gyermekversei hangzottak el a klasszikusok mellett.

Turbuly Lilla, a zsűri elnöke értékelésében kiemelte: dicséretes, hogy az alig több mint 120 fős iskolából 40 diák jelentkezett a versmondó versenyre. Itt három korcsoportban hirdettek eredményt. Az 1-2. osztályosok között első lett Varga Júlia, a 3-4. osztályosoknál Horváth Hanna Martina, az 5-8. évfolyamos versmondók közül pedig Mészáros Alexa.

Letenyén a költészet napja alkalmából a városi könyvtárban szerveztek programot. Itt este 6 órakor kezdődött a Letenyei antológia című irodalmi est, amelyet Dömők József, a művelődési ház és könyvtár igazgatója nyitott meg. A program során a Letenyén élő alkotók (Beznicz Margit, Bokrosné Kamarás Klára, dr. Keresztesi Tímea, Rada Gyula, Rózsás Sándorné és Szalai Román) verseiből hallhatott összeállítást az érdeklődő közönség. A költeményeket a Letenyei Versmondó Kör tagjai tolmácsolták.

Horváth Erzsébet, Utassy József özvegye emlékezett meg a Kossuth-díjas költőről a Lentiben rendezett ünnepségen. Mellette Soós József helyi költő, az est egyik házigazdája
Fotó: Kósa Róbert

Lentiben a költészet napja alkalmából a városi könyvtár és a Pannon Írók Társaságának lenti csoportja, a Csordás János Kör tartott közösen ünnepi rendezvényt Szélkiáltó címmel.

Az irodalmi esten Utassy József hetvenötödik születésnapja alkalmából a néhai költőre emlékezett özvegye, Horváth Erzsébet, ezzel nyitva meg az eseményt.

A rendhagyó ünnepi programban most nem távolabbról meghívott vendégek, hanem helyi írók és költők mutatkoztak be, illetve egy-egy művüket is hallhatta a közönség. Részt vettek az irodalmi esten Keszthelyi Jenő intarziaművész, novellaíró mellett a könyvtár által korábban meghirdetett prózaíró pályázat legjobb pályamunkáit jegyző szerzők is, mint Szak Zita és Szak Fanni, Zsupánné Illés Mária, Jánosi Ferenc, Kámán Dániel, Vitéz Farkas Tibor és Németh Ferenc.

Sümegcsehin is a versről szólt a hétfő. Reggel az iskolában felnőttek (tanárok, technikai dolgozók, szülők a polgármesterrel, Sziva Erikával együtt) mondtak verset a gyerekeknek. Délután a kultúrházban zajlott versmondó verseny, ahol immár hagyományosan az iskola névadójának, egykori igazgatójának, Fazekas Józsefnek a lánya, Fazekas Piroska is részt vett a zsűri munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!