Hírek

2017.07.05. 16:40

A magyarságmentő pozsonyi csata emléknapja Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG A minap tudósítottunk a pozsonyi csata 1110. évfordulóján rendezett megyeszékhelyi megemlékezésről. Ezúttal Illés Csaba, a Mindszenty-gimnázium tanára, az ünnepség résztvevője írt beszámolót, írását az alábbiakban közöljük.

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete áldozatos előkészítő munkájának köszönhetően méltó módon, egész napos hagyományőrző bemutatókkal, díszfelvonulással, majd az emléknap fénypontjaként a hős magyarjaink dicső tettei előtt tisztelettel adózó, koszorúzással egybekötött zenés-irodalmi ünnepséggel emlékeztünk meg 2017. július elsején Zalaegerszegen a honmentő pozsonyi csata 1110. évfordulójáról.

A magyar történelem egyik, ha nem a legfontosabb ünnepe a 907. júl. 3-7-i győzedelmes ütközet évfordulója, hiszen valójában a magyarság megmaradását köszönhetjük a történelem távlatába simuló, harcászatilag is párját ritkító és a későbbi koroknak iránymutatásul szolgáló pozsonyi csatának. Árpád fejedelem és önfeláldozó serege a többszörös túlerőben lévő összeurópai csapatok ellen védte meg frissen megszerzett honunkat a végső pusztulástól, és biztosította a magyar nép további létét, megmaradását, felvirágzását, jóllehet újabb véres küzdelmek árán itt, a Kárpát-medencében.

Paál István mondott ünnepi beszédet

Ma már az országban a Hősök terén tartott fővárosi rendezvény mellett egyre több helyen emlékeznek a történelemalakító pozsonyi diadalra és dicső Árpád vezérre. Azt azonban büszkén említhetjük, hogy hazánkban 2012-ben elsőként Zalaegerszegen készült Pozsonyi csata emlékmű, ahol azóta hagyományosan megszervezzük az emlékünnepséget. Az idei évben a kiemelt 1110. évforduló alkalmából, nagyvonalú támogatóinknak köszönhetően egész napos programsorozatot valósítottunk meg.

Az emléknap első helyszíne az Alsóerdei Szabadidő és Sport Központ volt. Délelőtt 10 órától a zalalövői Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által szervezett íjászversenyre került sor. Tradicionális íjakkal, favesszőkkel lehetett nevezni, gyermek (10 éves korig), ifjúsági (11-17 év) és felnőtt (női, férfi egyben) kategóriában. A versenyzők korhű vagy hagyományőrző jellegű ruhát viseltek. Különböző távolságokból és más-más pozícióból (klasszikus irányból, háttal, térdelve, illetve instabil felületen állva) kellett a lövéseket, összesen 36-ot leadni. Az íjászverseny kategóriánkénti dobogós helyezettjei érem, oklevél díjazásban részesültek, kiemelt díjként a gyermek kategória győztese Mónus József (harci nevén Fehér Farkas) többszörös távlövő íjász világbajnokunk saját aláírásával ellátott fotóját kapta. A díjakat Csonka Péter, az íjászegyesület elnöke és Paál István, a rendező egyesületek elnöke adta át.

Ünnepség az országban elsőként létrehozott emlékműnél; a mikrofonnál a cikk szerzője, Illés Csaba Fotó: Pezzetta Umberto

11 órától a szombathelyi 11-es Huszárezred Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatkoztak be Drenovácz István vezetésével. A 2001-ben alakult egyesület nemes céljaként lovas bemutatókkal állít emléket a magyar múlt dicső katonai tetteinek. Látványos előadásukkal ezúttal is ékesen bizonyították a mindenkori magyar huszárok ügyességét, bátorságát, bajtársiasságát, rátermettségét, kiváló lovas tudását. Említést érdemel, hogy a szombathelyi hagyományőrző huszárok az első világháború számunkra sorsdöntő limanowai csatájáról készült filmben is szerepeltek, ők alakították az önfeláldozó Nádasdy-huszárokat.

Délután, a lovas bemutató után az íjászbemutatók következtek. 13 órától a nemesbüki Kinizsi Íjász Hagyományőrző Egyesület tagjai kápráztattak el bennünket tehetségükkel, felkészültségükkel. A látottak szakavatott tolmácsolója az egyesületet alapító és vezető Vass Viktor volt. 14 órától a zalalövői íjászok csillogtatták meg íjásztudásukat. A piros-fehér-zöld lufifüzérre zúdított nyílzápor látványosságban sem szenvedett hiányt. Körünkben üdvözölhettük a Balassagyarmatról érkezett Ipoly Hagyományőrző Egylet tagjait, akiknek honvisszafoglalás kori bőrpáncélos öltözete igazi történelmi kuriózumként hatott.

Díszfelvonulás a megyeszékhelyi emléknapon Fotó: a szervezők

A pozsonyi csata emléknap 16 órakor az ünnepi díszfelvonulással folytatódott. A Piac tértől a város főutcáján keresztül a Baross ligeti Pozsonyi csata emlékműhöz haladt a díszmenet. A fentebb már említett hagyományőrző szervezetek mellett a Történelmi Vitézi Rend Székkapitánysága, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület is képviseltették magukat.

A 17 órai emlékünnepség kuruc puska díszlövéssel vette kezdetét. A Himnusz eléneklése után a zalaegerszegi Mindszenty-gimnázium volt és jelenlegi diákjainak zenés-irodalmi műsorában gyönyörködhettünk.

Látványos lovas bemutató is élményt kínált a jelenlévőknek

Paál István elnök ünnepi beszédében az 1110 évvel ezelőtti események jelentőségét hangsúlyozta, hadászati és magyarságmegtartó, nemzetformáló fontosságát tekintve egyaránt. A folytatásban Weinhoffer Péter Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című költeményét adta elő, majd Pahocsa Júlia az Isten áldja meg a magyart című népi énekével örvendeztette meg a hallgatóságot. Az ünnepség koszorúzással és a Szózat eléneklésével ért véget.

A felemelő és élményekben gazdag, magyarságtudatunkat és összetartozásunkat erősítő emléknapot állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!