Hírek

2016.03.07. 14:58

A nők a férfiak tükrében

Nő... Kislány, kamaszlány, hajadon, vagy ahogy manapság divatos: szingli, feleség, anya, nagymama, munkatárs: mennyi minden lehet- de tegyük gyorsan hozzá: csakúgy, mint a férfiak, akik szintén sok szerepben állnak helyt. S a nőnap: kedvesség, figyelmesség, egy csokor virág, vagy egy vacsora, egy kis meglepetés – számtalan módon köszönthetik az urak a hölgyeket. De vajon a mindennapokban hogyan látják a férfiak a nőket?

Keszey Ágnes

Nőgyógyász, lelkipásztor fodrász és festő. Négy különböző hivatás, négy különböző személyiség: négy férfi. S hogy mi a közös bennük? Mindannyian azt vallják: a férfi élete, sorsa egybefonódik a nőkével: mindannyian a két nem kapcsolatáról is elmondták gondolataikat nőnap alkalmából.

dr. Novák Péter a keszthelyi kórház szülészeti – nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa több mint negyven éve gyógyít. Így elsősorban mint orvos szólt arról, hogyan látja a nőket.

– Számomra a nő ugyanaz, mint a megszületett kis lánygyermek, a pubertáskorban levő nő, a várandós anyuka, a szülő nő, a szoptató gyerekágyas anyuka és a változókor után a nagymama. A nőknek az élettani sajátosságai, a biológiai felépítése teljesen más, mint a férfiaké: az izomállomány, a vérnyomás, a légzésfunkció, s még sok minden. De amit kiemelnék, ami csodálatos: a nőnek a hormonháztartása. Nekünk, férfiaknak sokkal egyszerűbb. Gondolok itt a nőknél a 28 naponkénti ciklusváltozásra. A nők sok mindent meg tudnak csinálni, amit a férfiak. De a férfi nem tud várandós lenni, nem tud szülni, nem tudja a gyermekét szoptatni. Számomra a gyermekvállalás, a fogantatás a legszentebb dolog. Későbbiekben pedig szerintem egy nagymama többet tud vállalni az unoka nevelésben, ellátásában, mint egy nagypapa – vallja dr. Novák Péter, aki kihangsúlyozta, hogy ezzel együtt a férfiak szerepe sem kevésbé jelentős. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy a férfi valóban férfi, a nő pedig valóban nő legyen.

A férfi legyen férfi, a nő pedig nő – emelte ki dr. Novák Péter Fotó: Keszey Ágnes

– Én a koromnál fogva is megengedem magamnak azt a véleményt, hogy káros az az állásfoglalás, hogy a kislányt engedik karddal játszani, a fiút pedig babával és hogy a másodlagos nemi jellegeket mindenáron elnyomják. Én azt vallom, hogy éppen ezeket a különbségeket kell egy életen át erősíteni, hogy negyven – ötven együtt le tudjanak élni. Mert a férfi és a nő egy pár. Ha ez nem így lenne, kihalna az emberiség – összegezte a főorvos, akinek gondolatai után ismerkedjünk meg egy másik hivatás, egy másik férfi véleményével. Kuti Géza nyugalmazott református esperes négy évtizede él házasságban: így nem általános érvényű gondolatait, sokkal inkább személyes élményeit osztotta meg nőnap alkalmával.

– Nekem megadatott, hogy személyesen, a páromra gondolhatok. Az én kapcsolatom a nőnappal nem elvi kapcsolat, hanem gyakorlati, boldogító érzés, hogy ő itt van. Ha itt körülnéz - mutatott körbe a lelkész virágokkal teli otthonukban- a tavaszra csak vágyakozhatnék, de ő az, aki azt mondta, hogy szeretnék elmenni a kertészetbe, vigyél el légy szíves és válasszunk virágot. Azért lehet minden körülöttem ilyen szép, mert az ő keze munkája, minden nap itt van. A konyhában rend van és tisztaság. Ő főzi meg az ebédet. A női és az édesanyai hivatás, amire én akkor, amikor megköthettük a házasságot, csak vágyakozással tekinthettem, az is megvan: vannak gyermekeink, sőt már egy unokánk is. Áldás számomra, hogy még mindig házas ember lehetek. Számomra így szép és kerek a világ: nem jó az embernek egyedül. Én családpárti vagyok. Úgy vagyok nőpárti, hogy érzem, milyen jó, hogy mellettem van a feleségem – osztotta meg érzéseit Kuti Géza. De vajon a lelkész mit gondol, milyen az igazi a nő? A kérdés hallatán először elgondolkozva sóhajtott egy nagyot.

Kuti Géza feleségének köszönheti a szép és virágos otthont is Fotó: Keszey Ágnes

– Azért sóhajtottam, mert először a külsőt látja az ember. S kiderül, hogy nagyon jó, hogy látja, hogy mennyire szimpatikus, mennyire kedves, s látja mindazt, ami a külsővel kapcsolatban leírható. Nyilván fordítva, a hölgyek is először megnézik, hogy kivel állnak szóba. De a belső, lelki értékek tartják össze a házasságot, még akkor is, amikor már mind a ketten megöregszünk és tudunk mégis együtt maradni, mégis közösen vállalni mindent és egymásért megtenni mindent. Az igazi nő az én szememben az, aki a saját maga személyiségét, egyéniségét is tudatosan vállalja, csakúgy, mint az az anyai hivatást és családszerető. A legfontosabb, hogy az egymás iránti bizalom mindig meglegyen, legyenek egymásnak párjai a házaspárok. Számomra a templomi házasságkötés Isten áldásával indult. Ez azért lényeges, mert ide lelkileg, mint egy forráshoz mindig vissza tudunk menni, ha vannak problémák, gondok, innen meríthetünk erőt a továbblépéshez. Azt kívánom mindenkinek, aki házaspárként élheti át a nőnapot, hogy örüljön annak, hogy ott van mellette a párja és kérje is az Istent, hogy adjon hosszú, boldog életet mindkettőjüknek – szólt az esperes.

Akár házasságban, párkapcsolatban, vagy akár egyedül él egy nő, sokunknak és sokszor fontos az, hogy milyen is a külsőnk? Milyen a ruha, cipő, esetleg smink, no és persze a haj? Jól, előnyösen néz-e ki a nő, aki visszanéz a tükörből? S ha nem, vagy változtatni szeretnénk, teszünk érte –például bejelentkezünk egy szépészeti kezelésre, vagy éppen más frizurát készíttetünk. De hogyan látnak minket, nőket a szépségiparban dolgozók? Pasku Dávid, a Keszthelyről származó fiatal versenyfodrász úgy véli, nem kell a nőnapot egy dátumhoz kötni, hiszen minden nap lehet nőnap.

Minden nap lehet nőnap Pasku Dávid szerint Fotó: Kovács Tamás

– A női szeretet sokféle lehet, és ezt nekünk, férfiaknak, tiszteletben kell tartanunk és értékelnünk kellene. Hiszen a Nő lehet akár az édesanyám, a nagymamám, a húgom, a szerelmem, de a legjobb barátom is. Mindig meg kell találnunk a módját, hogy ezt a számtalan féle szeretetet viszonozni tudjuk. Például a hétköznapokban is hazatérhetünk a kedvesünkhöz egy szál virággal, s egy óvatlan pillanatban, amikor nem figyel, mi is megengedhetjük a forró vizet a kádba, levendulaolajjal és rózsaszirmokkal megspékelve. Egy kis chill zenét elindítva, bekötött szemmel bekísérhetjük a gyertyafénnyel megvilágított fürdőszobába, és átengedhetjük a relaxációnak. Számomra ez sokkal nagyobb odafigyelés, mint az a kényszer, amit rengeteg férfitársamon érzek, hogy „meg kell ajándékozni a szeretteinket, mert ma nőnap van”. Persze azt is el tudom képzelni, hogy ez is egy olyan ünnep, ami azoknak szól, akik a munkába belemélyülve nem látják a fától az erdőt, így talán legalább ilyenkor eszükbe jut a szeretet és a hála. Vagy csak egy újabb anyagias fogás a karácsonyfa után, ami a virágárusok malmára hajtja a vizet. Valahol azonban megértem mind három tényezőt, ha a romantika dominál, némi kreativitással fűszerezve. Nők nélkül azonban mi, férfiak, csak egy kihalófélben lévő faj lennénk. Hiszen mindannyian tudjuk, nők nélkül nincs élet. Ezért mindenképpen tisztelnünk kell őket – így gondolja a fodrász, aki a szépségért dolgozik: a nők szépségéért. De vajon mit gondol, hogyan hat egymásra a külső és a belső?

– Nehéz kérdés, hiszen a fodrászatban rengeteg hölgy megfordul, kortól függetlenül. Azt azonban, hogy a bizalmukba férkőzzünk, csak igazán kevesen engedik meg. Leginkább a törzsvendégek azok, akiket már jól ismerünk és beszélni tudunk velük – róluk. A szépség a társadalom elengedhetetlen kelléke. Vannak, akik csak azért szépítik magukat, hogy a romlott belsőt fényezzék. Amolyan álarc, amit csak akkor vesznek le, ha egyedül vannak. Sajnos a mai társadalomban egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a szép külső csupán egy éretlen belsőt leplez. Aki picit is belelát a szépség fogalmába, annak azonban van ideje fontolóra venni, hogy számára melyik van első helyen a külső vagy a belső? – tette fel a kérdést Pasku Dávid, s a választ is megfogalmazta. Úgy véli, annak ellenére, hogy sok nő, lány úgy gondolja, hogy a külső a fontos, ám ő azt vallja: a belső az, amitől igazán szép lesz a külső is. De valójában mit is jelent neki a szépség? Úgy fogalmaz: a belső fontosabb, de a külső szólítja meg. Így aztán – s ilyen sorrendben – arra figyel, hogy milyen a hölgy alakja, az arca, tud-e mosolyogni, csillog-e a szeme, milyen a hangja, a haja, milyen a stílusa s milyen a kisugárzása. Mindezeken túl még sok minden fontos Pasku Dávid szerint.

– Nagyon fontos, hogy milyen a kommunikációs készsége. Tud-e nevetni? Tud-e magától újabb témát felhozni? És talán a legfontosabb, ha végül elfogy a szó, a csendet is tudja-e értékelni? Ha már úgy érzem, sikerült kinyitni a kaput, akkor elmondhatom, hogy szerencsés vagyok. Hiszen ezzel megnyílik egy olyan út, melyen én is kiválasztottnak érezhetem magam, és eldönthetem, hogy mélyebben is érdekel-e vagy esetleg keressek másikat. Az ideális nővel kapcsolatban, a szépségipar megszállottjaként, csakis saját tapasztalataim tudom megosztani: akinek őszinte a belseje, annak tiszta a külseje is. Ha több férfi vendégem nevében kellene nyilatkoznom ,nos, arról könyvet tudnék írni.. Különbözőek vagyunk mi férfiak, csak úgy, mint nők. Akár egy egy éjszakás kaland után is kiválaszthatjuk magunknak az igazit, vagy éppen ő minket. Sok férfi azt állítja, hogy neki az út a lényeg, nem pedig a cél.

Mindeközben, saját magát nem ismerve, belehazudnak a tükörbe. Honnan tudjuk, hogy ki az igazi? Én sem tudom, de jól érzem magam vele:) – árulta el Pasku Dávid.

A szépségipar után kalandozzunk a művészet világában, de rögtön kanyarodjunk is vissza, hiszen Takács Ferdinánd arra a kérdésre, hogy milyenek a nők, röviden annyit mondott: szépek. Persze bővebben is mesélt arról, hogy hogyan látja a mai hölgyeket.

– Én azt hiszem, hogy a világ minden szépsége a nő. Nem véletlenül mondjuk a világunkra, a bolygónkra, hogy anyaföld. Ha nők nem lennének a földön, hanem a férfiak csak úgy önmaguk szaporodnának, már régen nem lenne bolygó. Kipusztítottuk volna egymást – fejtette ki gondolatait a festőművész.

A nő szép – vallja Takács Ferdinánd, Időtlenség című képét mutatva Fotó: Keszey Ágnes

– Sokkal nagyobb szerepet kéne kapniuk a világban, mint amit a férfisovinizmus megenged, hogy a nőket odaengedje, ahol a döntések történnek. Ők a kiegyensúlyozottabbak. Sokrétűbben látják a világot, mi hajlandóak vagyunk szemellenzősen nekimenni a falnak. Sok esetben ő az, aki gondolkodásra késztet, hogy állj meg, ennek van egy másik megközelítése is. Persze nő és nő között is különbségek vannak. Ezt az emberiségnek a fő bűne okozza: a hiúság: a hatalomra, előre jutásra való törekvése. De a hiúságot le lehet győzni és a legtöbb nő ezt gyönyörűen meg tudja tenni. A férfiak nem tudják legyőzni a hiúságot. A hiúság legyőzéséhez szabad embernek kell lenni. Ám a szabad ember saját magával szemben a legnagyobb diktátor. Ha én szabadnak vallom magam, akkor meg kell engednem, hogy a másik ember is szabadnak vallja magát, még ha más nézetei is vannak, mint nekem.

Az igazi nő az anyaföldünk. Önmagát is fel kell tudnia építeni azokkal a tulajdonságokkal, amikkel csak a nők rendelkeznek. Vagyunk mi férfiak és vannak ők: ellentétes dolgok vonzzák egymást. A férfi és a nő között – ha rossz a kapcsolat – a legnagyobb gond az, ha a hiúság által vezényelve – mindkét részről -meg akarja változtatni a társat. De nem szabad ezt csinálni, hagyni kell mindenkinek a saját maga elképzeléseit és a nőiességét megvalósítani. A férfiaknak pedig tudomásul kell venni, hogy a nő nem a szexualitás tárgya – vallja Takács Ferdinánd.

Művészként is azt mondja: a nőnél nincsen szebb. Kiállításain sokszor megkérdezik tőle, kit ábrázol a kép? A válasza mindig az: teljesen mindegy, a szépséget kell keresni a képet szemlélőnek. Úgy gondolja, hogy a külső szépség semmit sem ér a belső szépség nélkül. Az ugyanis sokkal fontosabb. De vajon egy alkotó hogyan tudja a vásznon, ecsetvonásaival visszaadni a belső szépséget?

– Fontos, hogy hogyan festi meg a nőt, milyen környezetben – kezdte a festőművész, majd rámutatott egy aktképre, melyen egy nőalak ül a tükör előtt, s folytatta válaszát: meg lehet festeni egy műtermi belsőben – a mindennapjainkban. Ott a belső szépsége: a lehajtott fej, elgondolkozó és egyben kitárulkozó. Lehet erotikusan, de akkor már nem a belső szépségét festjük. Rettenetesen fontos, hogy milyen környezetben jelenítjük meg. Sok aktképet készítettem, s meg tudom mutatni, hogy ott van a belső, a lélek -nekem. Aztán hogy a külső szemlélő ebből mit vesz észre, az a szemlélő intelligenciájától függ. Én úgy gondolom, hogy nők nélkül sokkal kevesebb lenne a világ. A művészet pedig végképp kevesebb – emelte ki Takács Ferdinánd, aki nem csak festőművész, hanem barlangkutató is.

– Most barlangos képeket festek, s mindegyik tele van nőkkel. Egy cseppkő formájában, szinte észrevétlenül, ahogy húzom az ecsetvonást, s jön a cseppkőnek a hulláma, már abban is benne van. Ez melegséget, jó környezetet ad – emelte ki a művész, majd megmutatta egy korábbi képét. Rajta egy nő, s a címe: Időtlenség...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!