Hírek

2017.05.02. 15:03

A semmit hirdette az internetes csaló, 120 vevőt vert át

Nagykanizsa – Közel három éven át árulta a semmit internetes hirdetési oldalakon az a férfi, aki ellen százhúsz rendbeli csalás miatt emeltek vádat nemrég.

Arany Gábor

H. Gyula 2013 őszétől mobiltelefonokat, számítógépeket, számítógépes játékokat, motoros fűkaszákat, láncfűrészeket kínált a reménybeli vevőknek, akiket arra kért, hogy az általa megadott bankszámlára utalják a pénzt. Ezek a féltestvére, illetve ismerősei nevén voltak, de ők nem tudtak a pénzek eredetéről. A férfi különböző hihető történetekkel állt elő a pénzek eredetéről, ezért a számlatulajdonosok mindig átadták neki az érkező összegeket. H. Gyula 2014 nyarától kezdve a pénzt már a saját nevére utaltatta a postán, illetve egy pénzügyi szolgáltatón keresztül. A férfi ekkoriban megélhetését biztosító legális jövedelemmel nem rendelkezett, a bűncselekményekből származó pénzekből tartotta fenn magát.

H. Gyula 2016 augusztusáig folytatta üzelmeit, és összesen 120 vevőjét csapta be. Sikerének egyik magyarázata, hogy az általa kínált portékákat az új ár töredékéért hirdette meg eladásra. Például nagy teljesítményű Stihl fűkaszát és láncfűrészt 70- 90 000 forintért, Samsung mobiltelefont 40 ezerért árult, de olyan is előfordult, hogy laptopot és Iphone telefont együtt összesen 40 ezer forintért kínált eladásra.

Egyetlen esetben fogott gyanút a vevője, aki két darab motoros fűkaszát akart megvásárolni H. Gyulától, és a kialkudott 188 ezer forintos vételárat postán át is utalta. H. Gyula azonban nem tudta felvenni a pénzt, mert a vevő pontatlanul töltötte ki az adatokat, ráadásul időközben gyanússá vált számára az üzlet, ezért érdeklődött a postán a feladott pénze sorsa után, majd kérésére a posta az összeget visszautalta neki.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba az esetről tájékoztatva közölte, hogy a férfi ellen 120 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége, valamint ennek egy rendbeli kísérlete miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!