Hírek

2017.07.03. 17:30

A turistákra vigyáznak - A rendőrök munkáját fiatalok segítik a nyári szezonban

ZALAKAROS, KESZTHELY A megye két, turisztikai szempontból frekventált városában is bűnmegelőzési iroda nyílt tegnap.

Keszey Ágnes

Zalakaroson a Gránit Gyógyfürdő, Keszthelyen pedig a Balaton-part, az Energia tér ad otthont az irodáknak.

- A kortárs segítő táborok résztvevői az augusztus 20-ig tartó szezonban azért dolgoznak a fürdő területén és a környező parkolókban, hogy a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények száma minél kevesebb legyen - bocsátotta előre a zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben kialakított iroda megnyitóján dr. Molnár József ezredes, nagykanizsai rendőrkapitány. - Én 2003 óta követem az iroda működését, és miközben abban az időben a szezonban 30-40 bűncselekményről kaptunk bejelentést, addig 2010-11 óta (köszönhetően a diákok és az őket irányító kollégák munkájának) ez a szám nullára, nulla közeli értékre redukálódott, s a szabálysértések is minimálisra csökkentek. Azt hiszem, ez egyértelmű siker - az idén kicsit nehezebb lesz a dolguk, ugyanis új szálloda nyílik a városban, ami több fürdővendéget jelent.

Gerencsér Adrienn és Bonczó Dániel „akcióban” Zalakaroson, a fürdő előtti parkolóban: bűnmegelőzéssel kapcsolatos szóróanyagokat helyeznek el az autók szélvédőin Fotó: Szakony Attila

Dr. Molnár József hozzátette: a fiatalok bűnmegelőzéssel, a strandon hagyott értékek, a parkoló autók figyelésével, a turisták figyelmeztetésével foglalkoznak, ha kell, útbaigazítást adnak, s általában az eltévedt gyerekek is hozzájuk kerülnek.

Novák Ferenc polgármester úgy vélekedett: nem mindegy, hogy az évi több százezer turista milyen hírét viszi a városnak, ezért is fontos a bűnmegelőzési iroda munkája. Krampek Mihály, a fürdő igazgatója arról beszélt, hogy mára a fiatalok jelenléte az objektum mindennapjainak részévé vált. Végül Nagy Zoltán ezredes, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes jó munkát kívánt a fiataloknak.

A keszthelyi Balaton-parton, az Energia téren nyílt meg tegnap a bűnmegelőzési iroda, innen indulnak járőrözni a fiatalok a szezon végéig. Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy hivatásos rendőrök felügyelete mellett július 3-tól hét héten át bűnmegelőzési munkát végeznek a fiatalok az idegenforgalmi szezon ideje alatt. A strandokon és a belvárosi parkolókban látják el feladatukat a középiskolások: szórólapokkal hívják fel a figyelmet a vagyonvédelemre, valamint információval látják el a nyaraló vendégeket és a városba látogató turistákat. Keszthelyen összesen 28 fiatal teljesít szolgálatot.

Ruzsics Ferenc polgármester kérdésünkre elmondta: az iroda működését és egy kortárs segítő tábort a keszthelyi önkormányzat 1,5 millió forinttal támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!