Hírek

2013.07.04. 14:06

Árvízkárosult gyerekek tábora

Balatongyörök - Árvízkárosult gyerekek nyaralnak a héten a balatongyöröki ifjúsági táborban. A Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány meghívására érkeztek.

Szabó Judit

A balatoni nyaralásra 42 Komárom - Esztergom, valamint Pest megyei, 6-14 éves gyermek kapott lehetőséget. Mindannyian a leginkább árvíz sújtotta térségekből érkeztek. Vannak közöttük olyan gyerekek, akiknek a családja súlyos károkat szenvedett, s olyanok is, akiket közvetlenül nem érintett az áradás, de besegítettek a védekezésbe. A csoport másik része hátrányos helyzetű, a Vöröskereszttől rendszeresen támogatásban részesülő családok gyermekeiből áll, említette Pospisek Csilla, a Vöröskereszt önkéntese.

– A patak annyira megáradt, hogy kiment a főútra, az összes udvarban állt a víz – emlékezett vissza a közelmúlt nagy árvizére Romics Marcell, aki Nyergesújfaluról érkezett a táborba. A védekezésben ő is közreműködött.

– Én is segítettem lapátolni, és van egy háromkerekű biciklim, amivel a megtöltött homokzsákokat hordtam – tette hozzá a neszmélyi Bányai Dávid.

Csajági Alexandra Szigetszentmiklósról jött a táborba. Ő most nyaral először a Balatonnál.

– Nagyon örülök, hogy eljöhettem, és szereztem egy új barátot is – pillantott a mellette álló Ásin Nikolettre.

A táborozók idejük egy részét a strandon töltik, de más programokat is szerveztek nekik, például a tapolcai tavasbarlang és a balatonedericsi Afrika múzeum meglátogatását. A Vöröskereszt munkájával, az elsősegélynyújtással is megismerkednek.

Fehér Ferenctől, a tábort működtető Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány megbízott ügyvezető titkárától megtudtuk: az alapítvány célja, hogy kedvezményes üdülési lehetőséget biztosítson a zalai gyerekeknek, emellett rendszeresen támogat kulturális rendezvényeket. A kuratórium nemrég elhatározta, hogy árvízkárosult gyerekeknek is segítenek, s a Vöröskereszten keresztül felajánlották a négynapos üdülési lehetőséget teljes ellátással, több mint 700 ezer forint értékben.

A balatongyöröki tábor kihasználtságáról Fehér Ferenc elmondta: tavaly jó évet zártak, 6900 vendégéjszakát töltöttek el a gyerekek a táborban, de az idei esztendő még jobbnak ígérkezik. Már most 9600 vendégéjszakánál tartanak, nagyobb csoportokat erre a szezonra már nem is tudnak fogadni. A tábor létesítményeinek állapotáról szót váltva arról értesültünk: A Napsugár szállót most újították fel pályázati támogatással, mintegy 30 millió forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!