Hírek

2013.02.19. 20:17

Családon belüli erőszak: az időseket ki védi meg?

Zalaegerszeg - A civil kezdeményezések mindig is fontos részét képezték a demokráciának, de 103 ezer aláírás begyűjtése hazánkban lassú jogalkotást eredményez.

A családon belüli erőszak büntetőjogi megfogalmazása még mindig folyamatban van, a civil szervezetek és a kormány oldal egyelőre nem tudott konszenzusra jutni olyan alapvető kérdésekben, mint például a sértett és az elkövető viszonya, vagy a bűncselekmény formája, illetve gyakorisága.

A jogalkotás során előfordulhat, hogy nem elég körültekintően vizsgálnak felül egy tételt, így néhány esetben a törvény alkalmazhatatlan a gyakorlatban.

Boda László a témakörben folytatott levelezésüket mutatja. Fotó: Katona Tibor

Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke hívta fel a figyelmünket az idősek hátrányos helyzetére a családon belüli erőszak fogalomkörén belül. A jelenlegi tényállás alapján azt lehet a családon belüli erőszakot kimerítő cselekmény után büntetni, aki hozzátartozói viszonyban áll a sértettel, de szükség van a múltbéli vagy jelenbeli együttélésre utaló bizonyítékra is. Ez a pont főleg a nagyszülőket lehetetleníti el az unokával szemben, hiszen ritka az az eset, amikor dokumentált együttlakás áll fenn a két fél között, így ez a jogi elmarasztalás folyamatát lassítja.

Dr. Kincses István ügyvédet is megkérdeztük a jogalkotás eme területéről. Szerinte a bűncselekmények skáláját is szélesíteni kellene, ami alapján családon belüli erőszakról lehetne beszélni. Az ügyvéd úgy véli, olyan alapvető dolgok maradtak ki, mint például a zaklatás, a gazdasági erőszak illetve a lelki elnyomás. A meglévő testi sértés mellett a tettleges becsületsértés, a személyes szabadság megsértése és a kényszerítés számít bűncselekménynek, ha családon belüli erőszakról van szó.

Megkérdeztük Halász Pálmát, a civil kezdeményezés vezetőjét is.

– A kormány javaslata szerintünk tele van kiskapukkal. A jogszabálytervezet a jelenlegi formájában diszkriminál a sértettek között. Például az idős áldozatokat kizárja a védelem alól. Bízunk benne, hogy a hátrányosan megkülönböztetett potenciális sértettek hangot adnak a diszkriminatív kezelésnek és ennek hatására a kormány figyelembe veszi a társadalmi szükségleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!