Békaterelő kerítést építettek a varangymentők

2017. február 28., 13:41 szerző: Fincza Zsuzsa
komment
Zalaegerszeg - Felmelegedés, felhős égbolt, eső - várhatóan felébrednek rá téli álmukból a békák, egyből szerelembe esnek, és elindulnak megfelelő helyet keresni a családalapításhoz.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ezzel általában semmi baj, ám míg a barna varangyok az Alsóerdő avarjából az egyre forgalmasabb úttesten átbattyognak az Aranyoslapi-forrás tavához, sokan közülük az autók kerekei alatt végzik. A Domberdő Természetvédelmi Egyesület 2010-ben épített először békaterelő fóliakerítést az erdő-, majd visszaúton a rét szélére, s így megakadályozták, hogy a mámoros kétéltűek a vesztükbe „rohanjanak".

Épül a fóliakerítés. Elöl dr. Klein Ákos, az Orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetője, Gerencsér Bea, Zalai Béla és dr. Illyés Zoltán biológusok, valamint Buzási András önkéntes segítő Fotó: Fincza Zsuzsa

- Általában március közepén aktuális a békanász, az időjárás miatt azonban az idén korábban ébredhetnek, mi pedig meg nem akarjuk, hogy bajuk essen, ezért egy-két héttel korábban kiépítjük a kerítést - magyarázta kedden buzgólkodásuk okát dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, aki hatodmagával árkolt, cövekelt és fóliázott a zalaegerszegi Aranyoslapi-forráshoz közeli erdőszélen.

- A varangyokat megállítja az akadály, elkezdenek gyalogolni mellette, belekepesztetnek az útjukba leásott vödrökbe, mi pedig naponta kétszer átcipeljük őket a tóhoz. A lakodalom után a visszautat hasonlóképpen biztosítjuk - ígérte dr. Illyés Zoltán.

Fincza Zsuzsa

2017. február 28., 13:41 szerző: Fincza Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...