Hírek

2013.03.01. 11:27

Betörés után az ügyvezető is fosztogatta a trezorokat

Zalaegerszeg - Betörés után az ékszerüzlet és zálogház ügyvezetője is fosztogatta a megmaradt készletet; a vádlottakat pénteken ítélte el a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa.

Arany Gábor

Három kanizsai férfi 2011. november 20-ra, vasárnapra virradóan jutott be Nagykanizsán az Erzsébet téri zálogház trezortermébe, miután a szomszédos pincéből alagutat ástak. Közel 112 millió forint értékű ékszert és pénzt zsákmányoltak.

Az akciót végrehajtó Nyári Péter és Németh Tibor Zsolt 7 év 6 hónap, míg harmadik társuk, Gutta János 5 év börtönt kapott a lopásért. A betörés után megmaradt készletből több tízmilliót „kármentő" zálogházi ügyvezetőt, Virág István Attilát sikkasztásért, csalás kísérletéért 2 év, de végrehajtásában 5 esztendőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a betörők esetében tudomásul vette a határozatot, az ügyvezetőnél három nap gondolkodási időt tartott fent. A betörők enyhítésért fellebbeztek, míg Virág István Attila tudomásul vette a döntést.

Az ítélet indoklásakor dr. Gergye Tamás felidézte: a három büntetett előéletű betörő 2011 novemberében az ékszerbolt riasztókkal védett páncélhelyiségéhez három méter hosszú, egy méter átmérőjű alagutat ásott. Először a vasrácson át pecázták ki az elérhető értékeket. Az első fordulóban 4,6 kilogramm arany ékszert vittek el Németh Tibor Zsolt (45) közelben lévő lakáshoz. Majd visszatértek és flexszel kivágták a vasrácsot, hogy Nyári Péter (40) becsúszhasson a polcra, de a riasztó még ne jelezzen. Ekkor az értéktároló dobozok jó részét ürítette ki. Az újabb szerzeménnyel hazafelé tartva azonban rendőrökbe botlottak. Nyári Pétert és Gutta Jánost (51) elfogták, Németh két héttel később került elő. A trió 112 millió forint ékszert és pénzt zsákmányolt, ebből 54 millió forintnyi értéket a rendőrök lefoglaltak tőlük.

Németh állítása szerint a 4,6 kiló aranyat rejtő zacskókat előbb az ereszcsatornába rejtette, de onnan kilátszottak, ezért a kukába tette. Mire hétfőn reggel felébredt, a szemetesek kiürítették az edényt, odalett az ékszer. Ezt a magyarázatot dr. Gergye Tamás tegnap elfogadhatatlannak tartotta, és hangot adott meggyőződésének, hogy a zsákmány biztos helyre került. A bíró utalt arra is, hogy a nyomozóhatóság eljárása is közrejátszott abban, hogy a zálogház-ékszerboltot üzemeltető kft. ügyvezetője megdézsmálhatta a maradék készletet. A hiány felmérését ugyanis rábízták, de nem felügyelték. Így lehetett, hogy a maradékból Virág István mintegy 70 millió forint értékű ékszert banki trezorban helyezett el, ugyanakkor az üzletet biztosító társaságnak ezen ékszereket is ellopottként jelentette. Indoka az volt, hogy ebből enyhíti a kárt, mert a biztosítóra e téren nem igen számíthatott. A nyomozók azonban a bizonyítékokat és a betörők vallomását összevetve rájöttek a csalárdságra.

A bíróság az ügyvezető esetében 21,4 millió forint vagyonelkobzást rendelt el és 50 millió forintnyi kártérítést is kell fizetnie a neki hitelt nyújtó takarékszövetkezetnek a jelzálogfedezetként szolgáló ékszerek eltűnése miatt. A polgári jogi és kártérítési igényeket, valamint a vagyonelkobzás összegét fedezi a tőle korábban lefoglalt 51 millió forint értékű ékszer, 32 ezer euró és 25 ezer angol font. A három betörőnek viszont együttesen 58 millió forint kártérítést kell fizetnie az ékszerbolt tulajdonosának az állítólag kukába dobott arany tárgyak értékeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!