Hírek

2017.06.11. 10:36

Hármas ünnepet ültek a zalaszántói Béke-sztúpánál Buddha születésnapján

Buddha-születésnapi fesztivált rendeztek szombaton a Világosvár-hegyen álló Béke-sztúpánál.

Horváth-Balogh Attila

A fesztivál keretében  hármas ünnepet ültek meg a buddhizmus zalai és az ország más pontjairól, sőt, még határainkon túlról is érkezett hívei. Ugyanis a Béke-sztúpa éppen 25 évvel ezelőtt épült fel, az itt élő lámák és szerzetesek hagyományvonala, a Drikung Kagyü alapítója, Jigten Szumgön 800 éve távozott a mahaparinirvánába, továbbá most ünnepelték Buddha születését is. A rendezvényen részt vett Manninger Jenő, a Fidesz megyei választmányának elnöke és Huszti Zoltán, Zalaszántó 25 évvel ezelőtti polgármestere, aki támogató és befogadó hozzáállásával nagyban hozzájárult a sztúpa megépítéséhez.

Fotó: Barankovics Ildikó

A Béke-sztúpa Zala megye 7 építészeti csodájának egyike, s 1992 júniusában szentelte fel Őszentsége, a XIV. Dalai Láma. A hozzá kapcsolódó meditációs központ (mely 3 éve, 2014-ben nyílt meg) pedig Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen intézménye. A kívül japán-vietnami, belül tibeti-ladakhi stílusú, 400 négyzetméter alapterületű objektum szombaton teljesen megtelt buddhistákkal.

Fotó: Szakony Attila

– A sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi – hallottuk Takács Évától, a sztúpát és a meditációs központot fenntartó Buddhista Béke-Szentély Alapítvány titkárától. – Központunkban a lámák és a távolból érkező tanítók, mesterek tanítják a megjelenteket békére, szeretetre, együttérzésre és tiszteletre. Mai világunkból ezek az értékek kezdenek kiveszni, holott úgy érezzük, hogy a békés egymás mellett élés, a szeretet és a nyugalom fontos építőköve kell, hogy legyen a XXI. századi ember mindennapjainak. Reméljük, hogy tevékenységünkkel és a mai Buddha születésnapi fesztivállal hozzájárulhatunk az emberiség békésebb jövőjéhez.

Fotók: Barankovics Ildikó

Az ünnepségen Tiszteletreméltó Bob Jon Sunim, koreai szerzetes, a sztúpa építtetője osztotta meg gondolatait.

– Tibetben és Ázsia több pontján a mai napig számos láma épít sztúpákat, amihez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni – jelezte. – Azonban a sztúpa építőjének személyén túl is fontosabb, hogy milyen indíttatásból, milyen motivációval épül fel a sztúpa, illetve hogy a későbbiekben ki tartja fenn a sztúpa – úgymond – energiáját. Ez nagyon felelősségteljes feladat, ezért köszönöm Láma Lhundupnak és Láma Jigmetnek, a Zalaszántón szolgáló rezidens tanítóknak, akik immáron 13 éve rendkívül sokat tesznek a sztúpa fenntartásáért.

Ez után tiszteletreméltó Khenpo Konchok Tashi Rinpoche, az indiai Almora elvonulási központ vezetője tanított.

A nap során A Himalája szívéből nevet viselő, 8 szerzetesből és népművészekből álló csoport – mely Észak-Indiából, Ladakhból indult el – bemutatta a térség gazdag spirituális és kulturális hagyományait, zenéjét, táncait. A fellépés európai adománygyűjtő körútjuk állomása volt, a bevételt egy bentlakásos iskola és könyvtár építésére fordítják a ladakhi főváros közelében, ahol árva gyerekek kapnak oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!