Hírek

2016.07.24. 17:35

Egerszeg Búcsú volt a skanzenben

Zalaegerszeg – Kézzel forgatott körhinta, törökméz, vattacukor, mézeskalács, lacikonyha, vásári bohóckomédia. Igazi búcsúi hangulat fogadta a látogatókat vasárnap a falumúzeumban.

Arany Gábor

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület –  életre keltve az évszázados hagyományt – 2000-ben rendezte meg először az Egerszeg Búcsút a város védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére. A skanzen zsúpfedeles portái között népi mesterségek bemutatója és kirakodó vásár fogadta az érdeklődőket. A múltidézéshez hozzájárultak a szomszédos olajipari múzeumban kiállított veterán gépkocsik is: Moszkvics, Škoda, Trabant, Triumph segített visszarepülni az időben fél évszázadot. Hasonló múltidézésben lehetett része a közönségnek az idei Lokálpatrióta díj átadásakor, hiszen az elismerést Szőcs János, a ZTE futballcsapat legendás edzője vehette át a városi közgyűlés bizottsági elnökétől, Sümegi Lászlótól. Mint Kocsis Gyula, az EZE elnöke érdeklődésünkre elmondta, tizennégy jelölés érkezett a díjra. Tekintettel arra, hogy ez az év az Európa-bajnokság és az olimpia révén is a sportról szól, Szőcs János mellett tették le a voksot.

Az idei Lokálpatrióta díjas Szőcs János Sümegi László és dr. Kocsis Gyula(jobbra) társaságában Fotó: Katona Tibor

– Úgy éreztem, ideje hazajönni, újra zalaegerszeginek lenni, és nem bántam meg. Olyan évtizedekre, olyan időszakra tekinthetek vissza, ami életem legfontosabb része volt – fogalmazott Szőcs János a díj átvételekor. Ezekkel a mondatokkal idézte fel, hogy 1967-ben otthagyva az NB I-es Komlót a két osztállyal lejjebb játszó ZTE-hez szegődött edzőnek. Irányításával három és fél év alatt, 1972-ben az első osztályba jutott az egerszegi klub.

– Azon a nyáron két hónap alatt, rengeteg társadalmi munkával épült fel a stadion, ahol aztán mérkőzésenként 22 ezer ember szurkolt. A csapat iránti szeretetet a siker mellett az is erősítette, hogy a 18 fős keretben 14 egerszegi, zalai fiatal volt. Ez volt a múlt, s mit hoz a jelen? Most a város futballakadémiáján 100-200 fiatalt nevelnek, nagyon sok egerszegit. A legtehetségesebbek hozzásegíthetik a ZTE-t, hogy felkerüljön az NB I-be, mert a város ezt megérdemli – mondta.

Tegyük hozzá, van NB I-es focicsapata a megyeszékhelynek, hiszen a teremfoci bajnokság élvonalában női és férfi csapattal szerepel a Göcsej SK, amelynek elnöke, Friss Szabolcs méltatta Szőcs János életútját a tegnapi díjátadáson.

A város múltjának megismerésében kifejtett tevékenységét Megyeri Anna történésznek Egerszeg-plakettel köszönte meg az EZE. A Göcseji Múzeum munkatársa évtizedek óta kutatja a megye és város fotókon rögzített múltját, ezeket több kiállításon, kötetben mutatta be. Publikált egyebek mellett a város közlekedésének múltjáról, a Deák-szoborról, Serényi Árpád fotográfusról, Morandini építészcsaládról. A belvárosi séták című ismeretterjesztő program kezdetétől élvezetes előadásokon mutatja be a megyeszékhely múltját. Megyeri Annát nemcsak kutatóként tisztelik a városban, hanem családtagként szeretik, fogalmazott Csalló Gergely a laudációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!