Hírek

2017.08.08. 19:30

A dohányzás ellen - Települési szinten dolgozzák át a prevenciós programot Lentiben

LENTI A település egészségfejlesztési irodája lesz az országban a dohányzásról leszoktató program egyik központja.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet országosan két egészségfejlesztési irodát javasolt arra, hogy az EMMI keretében működő Dohányzás Fókuszpont munkatársaival olyan komplex programot állítsanak össze, amit a jelenleg már működő 61, illetve a következő időszakban újonnan megnyíló további irodákban alkalmazni tudnak a dohányzás visszaszorítása érdekében. Mindez a "Kormányzati kapacitás növelés a dohányzás visszaszorítás területén" elnevezésű projekt keretében valósul majd meg.

Mint azt Kánya Szilviától, a lenti iroda vezetőjétől megtudtuk: az elmúlt időszakban Magyarországon átfogó intézkedések történtek a dohányzás visszaszorítása érdekében. A szakemberek most települési, illetve kisebb térségi szinten próbálják meg elősegíteni a káros szenvedélyről való leszokást.

Kánya Szilvia, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet egészségfejlesztési irodájának vezetője az egyik dohányzás elleni kampányuk során készült gyerekrajzokat mutatja - Fotó: Archív/Korosa

- Nagy megtiszteltetés, de egyben nagy felelősség is települési szinten olyan programot összeállítani, ami segíti a dohányzás visszaszorítást célzó intézkedéseket - mondta Kánya Szilvia. - Eddig főként a felnőtt lakosságot szólítottuk meg leszoktató programokkal, a farmakoterápiás módszerrel sokaknak segítettünk, de eljutottunk iskolákba is alkohol- és drogprevenciós előadássorozatunkkal. Hiszen ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor az óvodás és általános iskolás gyermekeket kell megkeresnünk.

Kánya Szilvia arról is beszélt, hogy a Dohányzás Fókuszpont két, a dohányzás megelőzését elősegítő óvodai és iskolai program szakmai hátterét adja és koordinálja a megvalósításukat. Feladatuk, hogy a dohányzással kapcsolatos egyéni ismereteket feltérképezzék, az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű információkat átadják, rávezessék a gyerekeket az egészséges életmód előnyeire és a passzív dohányzás kényszere elleni aktív fellépésre.

- Az óvodásoknak szóló dohányzás-megelőzési program több mint 1600 óvodába jutott el, ez jelenleg a hazai óvodák közel 50 százaléka. Jelenleg több mint 400 iskola valósítja meg a programot. A következő időszakban ezek átdolgozását végezzük el települési szinten, úgy, hogy azt minden intézmény alkalmazni tudja, elérhető legyen számukra minden szemléltető eszköz a hatékonyabb munka érdekében. Idén decemberben fejeződik be az egészségfejlesztési iroda és a Dohányzás Fókuszpont együttműködése, és bízunk benne, hogy pozitív eredményekről tudunk majd beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!