Hírek

2017.07.02. 16:55

Először volt városnapjuk, babautalványt is átadtak

ZALALÖVŐ Az a hely, ahol most állunk, Zala megye talán legősibb települése, hiszen már az ókorban is lakott hely volt. Így kezdte ünnepi beszédét az új kezdeményezésként ez évben első alkalommal megrendezett város napján a térség országgyűlési képviselője.

Gyuricza Ferenc

Vigh László a fenti gondolattal Zalalövő római kori elődjére, az évszázadokon át lakott Sallára utalt, de azt is megemlítette, hogy az a település Hadrianus császártól már 118-ban városi rangot kapott. A képviselő ezt követően felidézte az azóta eltelt időszak fontosabb eseményeit, a város fejlődésének fontos pontjait és a tragikus sorsfordulókat, s megemlítette a jelenkori fejlesztéseket is. Az elkerülő út megépítését, a mentőállomás létesítését, az iskola épületének felújítását, majd abbéli reményének is hangot adott, hogy a beruházások a jövőben folytatódhatnak. A város napja új kezdeményezés a település életében. Zalalövő 2000. július elsejével kapott városi rangot, idén először erre az évfordulóra emlékeznek kétnapos ünneppel.

Csoportkép az elismerések átadása után a díjazottakkal és a meghívott vendégek egy részével. Balról a két testvértelepülés, Kibéd és Lövő polgármesterei, Dósa Sándor és Hollósi Gábor, majd Gál Gyula, Bene Csaba, Gáspárné Tóth Zsuzsanna, Vigh László, Takácsné Nagy Ágnes, Pintér Antal, s végül néhai Gyarmatiné Erdei Elvira hozzátartozói, Gyarmati Balázs és Gyarmati Ferenc Fotó: Gyuricza Ferenc

Erről már Pintér Antal polgármester beszélt köszöntőjében. Mint mondotta: minden település és minden közösség életében fontos, hogy legyen egy időpont, amire lehet készülni, amit lehet várni és vágyni, ahol mindenki megpihen, beszélget, szórakozik. A város napja ezt a cél szolgálná, s arra törekszenek, hogy a kezdeményezés olyan hosszú életű legyen, mint a közkedvelt Zala Menti Napok.

A szombat délelőtt megtartott városi ünnepség keretében átadták az önkormányzat által alapított helyi kitüntetéseket és díjakat. A Zalalövőért Díjat ebben az esztendőben Gál Gyula vehette át, aki helyi lakosként rengeteg társadalmi munkát végzett a közösségért. Zalalövő Város Szolgálatáért Díjat kapott Takácsné Nagy Ágnes védőnő, aki egyben a legaktívabb civil szervezetek közé tartozó Menő Manó természetjáró csoport vezetője, valamint több más szervezetnek tagja. Ugyanebben a díjban részesítette az önkormányzat a közelmúltban elhunyt Gyarmatiné Erdei Elvirát, a helyi általános iskola volt igazgatóhelyettesét. A posztumusz elismerést - s annak az emléktáblának a kicsinyített mását, amelyet az iskola tantestülete a magyar nyelv és irodalom szaktanteremben fog majd elhelyezni - a férje és idősebb fia vette át.

A városi ünnepség keretében - szintén új kezdeményezésként - emléklapot és babautalványt kaptak azok a zalalövői gyermekek, akik ez évben születtek. A gesztust hagyományteremtőnek szánta a helyi önkormányzat, s ezen túl minden városnapon hasonló ajándékot kapnak a két ünnep között születettek. Elismerésben részesült Gáspárné Tóth Zsuzsanna jegyző, aki július 9-én nyugállományba vonul, míg a Borbarát Kör Egyesület elnöke, Galambos László az idei borminősítőn legjobbnak tartott bor készítőjét, Pesti Sándort ajándékozta meg.

Az ünnepség zárásaként a Salla Művelődési Központban több kiállítást nyitottak meg - ezekről később számolunk be -, majd kétnapos, fesztivál jellegű program kezdődött a városban.

A kitüntetettek és a meghívott vendégek részére tartott fogadáson a megyei közgyűlés alelnöke, Bene Csaba mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!