Hírek

2015.05.17. 19:22

Elpusztultak a fiókák

Keszthely - A Vaszary-lakótelep melletti zöldövezetes területen az elmúlt napokban több madárfióka elpusztult. A lakók szerint a permetezések miatt.

Keszey Ágnes

Közel másfél évtizede él a város nyugati részén Komoróczi Lajos és családja. Szeretik, óvják a természetet és figyelemmel kísérik az élővilágot.

– Ez az odú 13 éve van kint a kertben – mondta Komoróczi Lajos. – Kezdetben sok és sokféle madár látogatta a madáretetőt, tíz kilónál is több madáreleség fogyott el egy-egy télen. Megfigyelhettünk zöldikét, cinegét, verebet, sármányt, meggyvágót. Tavaly és tavalyelőtt azonban már csak egy-két kiló madáreleség kellett, annyira eltűntek a madarak. A korábbiakkal ellentétben – amikor egy költési szezonban két fészekalja cinke is kirepült az odúból –, tavaly nem volt költés.

Hét tojás volt a fészekben, ezt látva nagyon örült, fotót is készített a kerttulajdonos. Fotó: Komoróczi Lajos

– Idén nagyon boldog voltam, amikor láttam, hogy hét tojás van a fészekben, és abból hat fióka kelt ki – folytatta Komoróczi Lajos. – Amikor egy héttel később kinyitottam az odút, hogy lefényképezzem őket, egy fióka már nem élt, majd további négy kismadár elpusztult. Meséltem erről a szomszédban lakó barátaimnak, „ne mondd, mi is már több fióka tetemet találtunk idén", válaszolták.

Komoróczi Lajos ezen elgondolkozva felhívta régi ismerősét, a Magyar Madártani Egyesület Zala megyei csoportjának titkárát, akit mi is megkerestünk.

– Több helyről hallottam és e-mailben is kaptam jelzést, hogy sok helyen pusztulnak a megyében a madarak – mondta Darázsi Zsolt. – Nálam is tele van a kert odúval, cinegék, mezei verebek fészkelnek, de idén nagyon kevés a madár. A Keszthelyen történt esetnek a pontos oka akkor derülne ki, ha bevizsgálnák az elpusztult madarakat. Feltételezhető, hogy permetezés áll a háttérben. Ha a bevegyszerezett rovart meg-eszi a madár, akkor elpusztul, s a fiókák különösen érzékenyek.

Komoróczi Lajos utánajárt, mi történhetett a kertjében napvilágot látott fiókákkal. Fotó: Keszey Ágnes

A növényvédőszerek használata pontosan szabályozott. A Pannon Egyetem Georgikon Kar Növényvédelmi Intézet vezetője, dr. Takács András szerint nem a permetezés miatt pusztulnak a madarak.

– A forgalomban lévő növényvédő szerek engedélyezett technológia szerinti használata során nem kerül ki akkora dózis, amely a fiókák pusztulását okozná, hacsak nem extrém túlzott adagolás fordult elő, ami tilos. Kiskerti körülmények között semmi sem kizárható, de ahhoz a fajta növényvédő szerhez, mely nagy mennyiségben a madarak elhullását okozhatná, a kiskerttulajdonos nem fér hozzá, ilyet csak engedéllyel lehet beszerezni. Azok a szerek, melyeket a kerttulajdonos meg tud vásárolni, a melegvérű szervezetekre nem veszélyesek. A madár tápláléka a mozgó rovar. Amelyik rovar pedig túléli a permetezést, annak a szervezetében igen minimális a hatóanyag – fejtette ki a szakember.

Darázsi Zsolt úgy véli: az emberek nagy része el sem olvassa a növényvédő szerek felhasználásának szabályait, s gyakran keveri az anyagokat.

– Egyszer, egy dózisban nem lesz ebből gond, de több dózisban összeadódnak a hatások. Számtalanszor látom, hogy mindenfajta védőfelszerelés nélkül permeteznek a kerttulajdonosok – ha az ember a saját érdekeit nem veszi figyelembe, miért törődne a madarakkal?

Címkék#Keszthely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!