Hírek

2013.11.18. 07:10

Felrobbant két gázpalack egy égő épületben Zalában (frissítve)

Csapi - „Köszönöm a szomszédok gyors, szakszerű segítségét, s mindazt, amit nyújtottak. A nagykanizsai tűzoltóság esti csoportjának a munkáját, hogy megmentették a házunk. De sajnos, így is siralmas körülmények keletkeztek.”

Horváth-Balogh Attila

Ezt vasárnapról hétfőre virradó éjszaka osztotta meg a legnagyobb közösségi portálon annak a csapi háznak az egyik lakója, ahol vasárnap késő este két propán-bután gázpalack robbant fel a közvetlenül a lakóházhoz épített melléképületben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt.

- Este a fiam kiment, hogy rakjon a kazánba, de akkor még semmi furcsát nem észlelt - mesélte a vasárnapi történéseket Tüttő János. - Aztán hallottuk a pukkanást, ahogy az egyik PB-palack felrobbant, arra rohantunk ki, de akkor már erősen égett a melléképület teteje.

Azonnal elkezdtük oltani a tüzet a csapról, slaggal locsoltuk rá a vizet, de nem sokat ért. Szerencsére, a tűzoltók hamar kiértek. Heten-nyolcan biztosan dolgoztunk itt, jöttek a szomszédok, még dr. Tóth László polgármester is.

- Az unokaöcsém hallotta meg, ahogy pattogott az égő tetőszerkezet, meg durrogtak szét a tetőcserepek - mesélte az egyik szomszéd, Bogdán György, aki segédkezett az oltásban. - Gyorsan beleugrottunk a csizmákba és már jöttünk is. Próbáltuk oltani a tüzet innét is, onnét is, vödörrel hordtuk rá a vizet, de hiába...

Tüttő János elmondta: a gázpalackok nem voltak használatban, hiszen a lakásban bent van a földgáz. A tartályokat disznóperzseléshez használták, s a padláson tárolták.

A lakóházzal (melyben négyen laknak) egybeépített melléképület tetőzetének középső része az enyészeté lett, a szarufák teljesen elszenesedtek. A hátsó rész tetőzete szerencsére épen maradt, ami azért is örömteli, mert ebben az épületrészben 10 malacot tart a házigazda - nagy kár lett volna az állatokért, ha a tűz martalékául esnek.

A lakóházhoz legközelebb eső helyiség (ami egyébként egy üresen álló szoba) tetőlécei ugyancsak megperzselődtek, s a lakóház bekormozódott falán látszik, csak a szerencsén, illetve a kiérkező tűzoltók gyorsaságán múlt, hogy a lángok nem terjedtek át a család otthonára.

A melléképület előtt nagy halom hamu, közte megperzselődött könyvek, papírok, amit a tűzoltók húztak ki az épületből, hogy ne éledjenek fel ismét a lángok.

-Nem hagyjuk ám így télre az épületet - magyarázta Tüttő János. - Már bejelentettük a kárt a biztosítónál, és mihamarabb szeretnénk újraépíteni a tetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!