Hírek

2017.05.01. 19:50

A 25 éves Hévíz sikereit ünnepelték

Hévíz - Vértesaljai Antalné, a helyi díszítőművészeti szakkör vezetője lett idén a fürdőváros díszpolgára. A kitüntető címet a Hévíz várossá nyilvánításának 25. évfordulóját ünneplő programon adta át Papp Gábor polgármester.

Varga Lívia

A jubileumi városnapon a hagyományokhoz híven elsőként az egyházi méltóságok megáldották a várost és lakóit s az ott gyógyuló, pihenő vendégeket, majd Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében leszögezte: Hévíz nemcsak Zala, hanem egész Magyarország számára meghatározó jelentőséggel bíró település, amely komoly turisztikai eredményekkel járul hozzá az országimázs építéséhez. S átgondolt fejlesztései révén jó úton halad afelé, hogy a létrehozandó európai gyógyturisztikai centrum központjává váljon. Ehhez összefogás, együttgondolkodás szükséges, amiben Hévíz mindenki számára példát mutat, hangsúlyozta a politikus.

A zsúfolásig telt Városháza téren ezt követően Papp Gábor polgármester köszöntötte a 25 éves várost. A Göncz Árpád köztársasági elnök által adományozott városi ranggal új fejlődési lehetőségeket kapott a gazdag történelmi hagyatékkal rendelkező település, az idő pedig bebizonyította: mindezzel megfelelően tudott élni, hangsúlyozta.

Korhű jelmezes séta a belvárosban. Számos civil szervezet és városi cég között a TDM Egyesület munkatársai is felvonultak, Horváth Orsolya elnök (középen) vezetésével Fotó: Péter B. Árpád

- Az elmúlt hét év abban erősített meg, hogy a város sikerére, a helyes útra nincs felírva előre recept. A jövőnk kulcsa attól függ, mennyire ügyesen reagálunk a kihívásokra. Mindig megtalálni a legkedvezőbb lehetőséget, időben észlelni a változás szülte igényeket: ez produkál Hévíz számára eredményeket - szögezte le a polgármester.

Az elmúlt negyedszázad sikerei között Papp Gábor szerint a leglátványosabb, hogy Hévíz beírta magát az európai fürdővárosok közé.
- Jó hírünk eljutott a világ minden pontjára. Élénk az érdeklődés városunk iránt Kínától Kanadáig, melynek köszönhetően színes, sokrétű vendégkörrel bírunk. Több mint 50 országból fogadunk vendégeket, s évről évre megőrizzük előkelő helyünket a turizmusban - fogalmazott a településvezető, megjegyezve: ezen a napon nemcsak Hévízt ünneplik, hanem azokat a hévízieket is, akik a város előbbrejutásáért dolgoznak.

Az ünnepen négy díjat és egy kitüntető címet adott át Papp Gábor. A Hévíz Város Kultúrájáért elismerést Bencsik Péter sportvezetőnek adományozta a képviselő-testület, aki 2010-től 2017 januárjáig volt a Hévíz Sportkör elnöke. A turizmusért díjat Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója kapta. A fejlesztésért díjat Gönye József érdemelte ki, aki 24 éve dolgozik Hévíz Gazdasági, Műszaki Ellátó Szervezeténél, 2011-től intézményvezető-helyettesként. Közszolgálatért elismerést Szűrösné Németh Hajnalkának adtak, aki 30 éve tevékenykedik a közigazgatásban, s kezdetektől a polgármesteri hivatal dolgozója.

A jubileumi városnap főszereplői. Elöl: Gönye József, Vértesaljai Antalné és Szűrösné Németh Hajnalka, mögöttük Benkő Attila, Bencsik Péter, valamint Papp Gábor Fotó: Péter B. Árpád

A díszpolgári címet Vértes-aljai Antalnénak adományozta a képviselő-testület. Ő 1945-ben szerezte meg tanítói képesítését. A tanítás mellett foglalkozott népműveléssel s vezetett gyermek-néptánccsoportot is. 1968-ban részt vett Hévízen a díszítőművészeti szakkör megalakításában, amelynek vezetését is vállalta. Alkotói tevékenységét, közösségépítő szerepét, a népművészet területén megalkotott értékeit ismerték el a címmel.

Az ünnepségen a nagymúltú Musica Antiqua Együttes szórakoztatta a közönséget, Kautzky Armand színművész Fekete István Hévízről szóló írását adta elő, majd Hévíz zenekara, a Happy Dixieland Band kezdte hangolni a vendégeket a hosszú hétvégén immár hetedszer megrendezett Boldog Békeidők programsorozat csúcspontjára, a jelmezes felvonulásra. Ezen idén több mint 250 korhű kosztümbe bújt felvonuló segítségével elevenítették fel az 1860-tól 1940-ig terjedő éveket felölelő hévízi boldog békeidőket. A menetet minden korábbinál nagyobb érdeklődés övezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!