Hírek

2017.04.12. 07:18

Embercsempészek ellen emeltek vádat

Zalaegerszeg - Másfél száznál több migráns illegális határátlépéshez nyújtottak segítséget azok a férfiak, akik ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A harmincas éveiben járó marokkói és tunéziai férfi tavaly március elején állapodott meg abban, hogy Magyarországon tartózkodó, de a határátlépéshez szükséges okmányokkal nem rendelkező migránsokat juttatnak Nyugat-Európába elsősorban Ausztriába és Olaszországba. A budapesti szállodában lakó két férfi a fuvarozáshoz gépkocsikat vásárolt. A jelentkezőktől fejenként 150-300 eurót kértek. Egy hónappal később csatlakozott hozzájuk egy afgán férfi és hárman kezdték szervezni az illegális utazásokat.

A vádirat szerint tavaly március 25-től május 10-ig 16 alkalommal indultak útnak. esetenként 7- 8 migránst szállítottak, de előfordult, hogy 17 utassal indultak útnak. A határon át szállított migránsokat többször rövid időn belül elfogták az osztrák rendőrök, de még így is sokuknak sikerült továbbutazni Ausztriába. Az embercsempészek olyan zárt furgont is használtak, amelynek rakterében ülőhelyek nem voltak, az emberek ablak híján levegőhöz is alig jutottak. Az első alkalommal az Iveco teherautó raktérben utazó legalább húsz átjutott a határon és a rendőrök sem fogták el őket. A következő fuvarban, már 33 illegális migráns zsúfolódott össze a raktérben, így indultak el Budapestről Ausztria felé az M1-es autópályán. Az  utazás biztosítására a marokkói embercsempész személykocsival ment a teherautó előtt, amelyik azonban Ács térségében defektet kapott, ezért a közeli parkolóban megálltak. Ekkor a migránsok elmenekültek, őket később a rendőrök elfogták. Az embercsempész marokkói férfi és társa röviddel később került rendőrkézre, míg a teherautó tunéziai sofőrje külföldre szökött, őt az olasz hatóságok tartóztatták le.

A Zala Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a férfiak ellen bűnszervezetben folytatólagosan csempészett személyek sanyargatásával, vagyoni haszonszerzés végett az állam határátlépéshez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés büntette miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!