Hírek

2017.02.07. 12:07

Innovatív víztisztító berendezést fejlesztett ki az Aquaprofit Zrt.

Nagykanizsa – Világszerte több ezer ember számára oldhatja meg az egészséges ivóvízhez való hozzájutást az Aquaprofit Zrt. saját fejlesztésű berendezése, aminek működéséhez még áram sem kell!

Pásztor András

A Nagykanizsáról induló, de ma már budapesti székhelyű cég az elmúlt másfél évben egy olyan berendezés fejlesztésén dolgozott, amely intelligens módon képes tiszta és egészséges ivóvizet előállítani. De miről is van szó pontosan?

– Világszerte sok víztisztító technológia létezik, de a mi fejlesztésünk abban különbözik a többitől, hogy a berendezésünknek vízügyi infrastruktúrára, sőt áramra sincs szüksége a tiszta ivóvíz előállításához – kezdte Nádasi Tamás cégvezető, aki hozzátette: a berendezés napenergiával működik, amit környezetbarát módon tárolni is képesek. – A négy konténerből álló alapegységet vízügyi infrastruktúra és áramellátás nélküli területeken, közép-ázsiai és afrikai országokban, de például menekülttáborokban is kiválóan lehet hasznosítani.

Mint megtudtuk: a prototípus első modulja, magát a technológiát, a szűrő- és tisztító egységet tartalmazza, míg a második konténerben a napenergia tárolásához szükséges, környezetbarát akkumulátorok találhatók. A harmadik egység az ivóvíz csomagolásáért, adagolásáért felel, míg a negyedik konténerben egy orvosi szobát alakítottak ki, amely alkalmas szűrővizsgálatok és egészségügyi alapellátás biztosítására.

Nemzetközi delegáció az Aquaprofit Zrt. standján a budapesti kiállításon. A látogatók közt volt dr. Áder János köztársasági elnök Fotó: Aquaprofit Zrt.

– A fent említett alapberendezés naponta 10 ezer ember ivóvízellátást – három liter/fő vízzel számolva naponta – képes biztosítani, de az egységek korlátlan számban bővíthetők, sőt változtathatók is – így Nádasi Tamás, aki elárulta: ha a megrendelő úgy kívánja, az orvosi szoba közösségi térként, vagy bármely más célra is kialakítható. A mobil berendezés további előnye, hogy rövid idő (mindössze néhány nap) alatt bárhol telepíthető, s megfelelő internetkapcsolat mellett, távfelügyelettel ellenőrizhető és akár helyszíni jelenlét nélkül is be lehet avatkozni a működésébe, ezáltal minimalizálható az üzemeltetést végző szakképzett személyek létszáma.

Az Intelligent Water Aid Technology (IWAT), azaz intelligens víztisztító technológiát és közösségi funkciókat ötvöző berendezés prototípusát pár hónappal ezelőtt Magyarország egyik legjelentősebb vízipari eseményén, a BWS Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállításán mutatták be.

– A kiállítás három napja alatt több száz érdeklődő, köztük nemzetközi delegációk látogattak el a standunkhoz, például Banglades és Mauritius állami vezetői, valamint dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is tiszteletét tette – mesélte a cégvezető, aki nem titkolta: a fejlesztés iránt hatalmas az érdeklődés.

Ez utóbbi, mármint a nemzetközi visszhang egyébként nem véletlen. Akik, egy kicsit is megpróbálják elképzelni a nem túl távoli jövőt, azok szerint nem kizárt, hogy néhány évtizeden belül akár kisebb-nagyobb konfliktusok is kirobbanhatnak az ivóvízért. Az ugyanis egyre drágább, értékesebb kincs lesz.

– Már a mostani helyzet is elgondolkodtató, hiszen a világon minden második percben hal meg egy gyermek a szennyezett víz által okozott fertőzések következtében, továbbá a fejlődő országok kórházi ágyainak fele a nem megfelelő egészségügyi ellátás és a szennyezett víz miatti megbetegedésekben szenvedőkkel van tele – sorolta a riasztó tényeket Nádasi Tamás, aki hozzátette: a helyi jellegű vízproblémák feltartóztathatatlanul továbbterjednek és az egészséges víz hiánya akár háború vagy migráció kiváltó oka is lehet.

A tiszta ivóvíz előállítása – mint önálló iparág – egyre inkább felértékelődik a jövőben, a klímaváltozás negatív hatása a föld ivóvízkészletére közismert, a sarkvidéken lévő jégbe zárt édesvíz folyamatosan csökken, eltűnik a tengerek és óceánok végtelenjében. Ráadásul a Föld vízkészlete is véges!

Mint megtudtuk: az IWAT prototípus jelenleg tesztelési időszakban van és további fejlesztés alatt áll. A teljes körű piaci bevezetés első lépéseként egy afrikai vagy közép-ázsiai országban szeretné tesztelni a rendszert a cég. A projekt finanszírozási –, piacra jutási lehetőségeiről pedig a Világbankkal és más finanszírozási intézményekkel is további egyeztetéseket folytat az Aquaprofit Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!