Hírek

2012.12.06. 13:22

Ki fizesse meg a jogdíjat?

Zala megye - Akár jövedéki eljárás is indulhat azon szórakozó- és vendéglátóhelyekkel szemben, amelyek jogdíjakat nem fizető lemezlovasokat alkalmaznak. Többek között ezt állítja néhány közelmúltbéli esetre hivatkozva a szórakozni vágyók körében mind népszerűvé váló D.J.-k érdekvédelmi szervezete.

Gyuricza Ferenc

A jövedéki eljárás nem feltétlenül függ össze a lemezlovasok tevékenységével, inkább egyfajta kapcsolódási pontot jelent, vagyis ahol szerzői jogok megsértése miatt került a hatóságok látókörébe a szórakozóhely, ott a vizsgálatot végző Nemzeti Adó- és Vámhivatal már rendszerint jövedéki bűncselekmény ügyében is eljár a helyszínen - figyelmeztet a D.J. Szövetség néven is ismert Magyar Lemezlovas Egyesület. Lemezlovasok akkor követik el a szerzői jogok megsértését, ha jogdíj, vagy általány megfizetése nélkül végzik tevékenységüket. Egy D.J. szinte minden esetben köteles jogdíjat fizetni, akkor is, ha az eredeti hanghordozóról szolgáltatja a zenét - ilyenkor az adott hanghordozó megvásárlásával rótta le a jogdíjat -, s abban az esetben is, ha másolatról játszik. Utóbbi esetben külön átalányt kell fizetnie, aminek éves összege jelenleg 120 ezer forint, ám 10-15 százalékos kedvezmény érvényesíthető bizonyos önként vállalt szolgáltatásokkal. A nem rendszeresen dolgozó D.J.-k számára emellett lehetőség nyílik alkalmi jogdíj fizetésre is. A zenék lejátszása, azaz nyilvános bemutatása után - legyen szó akár eredeti hanghordozóról, akár másolatról - a vendéglátó- vagy szórakozóhely rója le jogdíj kötelezettséget, az eladott belépőjegyekből származó bevétel bizonyos részét, a könnyű műfaj esetében ez kilenc százalék.

Fiatalok diszkóban. Fotó: Szakony Attila

- A másolt hangfelvételeket használó lemezlovasok körében is egyre magasabb lett a jogkövetők aránya, tehát a D.J.-k döntő többsége megtiszteli az alkotók munkáját, s ezáltal biztosítja önmaga, illetve munkaadója részére a nyugodt munkavégzés feltételeit - fogalmazta meg Jeszenszky Zsolt, a D.J. Szövetség elnöke. - Mindezt méltányos, megfizethető jogdíjak mellett, leggyakrabban éves átalánydíj formájában. Időnként azonban, sajnálatos módon még mindig tapasztalhatunk olyan eseteket, amikor néhány lemezlovas úgy gondolja, hogy a szabály rájuk nem vonatkozik, nekik nem kell fizetniük a zenéért, semmibe vehetik az alkotók munkáját.

Zala megyében - akárcsak az ország többi részén - számos olyan szórakozóhely található, ahol állandó vagy alkalmi jelleggel lemezlovasok szolgáltatják a zenét. A legnagyobbak közé a nagykanizsai C1, illetve a zalaszentgróti Ibizia Disco Club tartoznak. Előbbi üzemeltetőjét külföldi tartózkodása miatt nem értük el, ám a zalaszentgróti szórakozóhely tulajdonosa elmondta: ők duplán is bebiztosították magukat, elejét véve ezzel minden esetleges problémának.

- Maga a klub fizet egész évre egy jelentősebb összeget, ezért aztán nálunk bárki legálisan szolgáltathat zenét - magyarázta Medvéssy Lajos. - Tulajdonképpen átvállaljuk a lemezlovasok helyett a jogdíj megfizetési kötelezettséget. Két termünk van, a nagyteremben gyakran országosan ismert, hazai élvonalhoz tartozó lemezlovasokkal dolgozunk, akik minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, a kisteremben pedig retro esteket tartunk.

A tavalyi esztendőben az év zalai pasijának is megválasztott Dömötör Balázs énekesi és produceri karrierje mellett olykor lemezlovasként is dolgozik, s mint mondja, személyesen még nem találkozott ellenőrzéssel, de tud olyan esetekről, amikor jogdíj problémák miatt a hatóság félbeszakított rendezvényt. Ha ilyen előfordul, annak nyilván komolyabb következményei is lehetnek.

A zalaegerszegi Club Grabowsky-ban az underground zenék jelennek meg a kínálatban, így ott ritkábban fordulnak elő lemezlovasok. A szórakozóhelyet üzemeltető Hanisch András szerint nem az ő feladatuk ellenőrizni, hogy az alkalmilag, az élőzenés produkcióhoz kapcsolódóan szereplő lemezlovasok - mint legutóbb például a Punnany Massiff koncertje előtt és után a ritmusokat szolgáltató Piszkár Bálint, azaz D.J. R-Nold teljesítette-e jogdíj fizetési kötelezettségét.

D.J. R-Nold zenél a zalaegerszegi Club Grabowsky-ban. Fotó: Gyuricza Ferenc

- Klubszinten fizetünk jogdíjat, aminek éves nagyságrendje az egymillió forintot is eléri - mondja Hanisch András, majd azt is hozzáteszi, tudomása szerint a profi lemezlovasok többsége olyan technikát használ, amelynek számítógépes vezérlése már eleve nem is engedi lejátszani azokat a zenefile-okat, amelyek után nem fizették meg a jogdíjat. Ugyanakkor azt sem titkolja, követhetetlennek tartja azon jogszabályi változásokat, melyek a szerzői jogdíjakkal kapcsolatosak, s csak azért, mert évente néhány alkalommal előfordul nála lemezlovas program, nem hajlandó képzésen, tanfolyamon részt venni.

 

 

A klubok világában legendás keringenek arról, hogy miként zajlanak az ellenőrzések. Lemezlovasok elmondása szerint a szerzői jogvédő iroda, vagyis az Artisjus munkatársai civilként vesznek részt a rendezvényeken, s a D.J. pult közelében állva figyelik ki, hogy milyen hanghordozóról szolgáltatnak zenét a lemezlovasok. Amennyiben bármi gyanút észlelnek, riasztják a hatóságot - a rendőrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereit -, mivel az Artisjus munkatársai nem jogosultak ellenőrzést végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!