Hírek

2017.01.13. 17:09

Korlátozások és vezetékszakadások a hó miatt (Frissítve)

A zalaegerszegi és a környékbeli utak állapotáról hat óra körül tájékozódtunk a közúti hálózatért felelős szervezetek munkatársaitól.

Zalai Hírlap

A megyeszékhelyen déli tizenkét órától kezdve a Zaladepo Kft. hat járműve takarította a városi utakat, tudtuk meg Horváth Mártontól. A járdákat a Városgazdálkodási Kft. kisgépei tisztították meg időről időre a hevesen hulló hótól. A gépek éjszaka is dolgoznak, jelezték a cégek illetékesei.

Fotó: Pezzetta Umberto

A városon kívüli utakra néhány óra alatt 10-12 centiméter hó hullott, a 410 km-nyi úthosszért felelős mérnökség 11 kombinált hótoló és sózó gépe, valamint további 10, ilyen esetekre rendelkezésre álló adatbázisból elhívható traktor takarította folyamatosan. A munkájukat nehezítette a számos elakadt kamion, amelyek nem az időjárásnak megfelelő gumiabronccsal vannak felszerelve. A havazás reggelre enyhül, hatékony úttisztításra ekkortól lehet számítani. A szakemberek szerint a hóhelyzethez érdemes igazítani a sebességet, a jármű állapotát.

Korlátozások és vezetékszakadások a hó miatt

Mint arról a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatott, a zalaegerszegi és a lenti járásban 47 településen 6379 fogyasztónál nincs jelenleg áram. A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. Horvátország a letenyei határátkelőhelynél korlátozza a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek Magyarország felé behajtását. Zala megye útjai a folyamatos havazás következtében havasak, hókásásak. Nagyobb forgalmi torlódásra kell számítani a 76-os számú főúton. Megyeszerte folyamatosan dolgoznak a hivatásos tűzoltók a havazással kapcsolatos műszaki mentések felszámolásán. A Közútkezelő szakemberei folyamatosan végzik az utak hóeltakarítását és sózását.  A fő és mellékutak is havasak és hókásásak, az út menti hóréteg vastagsága Zalaegerszeg környékén eléri a tíz centimétert is. Jelenleg a 86-os számú főút a megyehatár és országhatár közötti szakaszán 16:00-tól a 3,5 t-nál nagyobb összsúlyú gépjárművek forgalmát a rendőrség korlátozza. A 61-es számú főút Zala megyei szakaszán és a 6101 j. ök. út 61 sz. főút – Levente u. körforgalom közötti szakaszán (ez konkrétan Nagykanizsán a Kaposvári utca) a 7,5 t-nál nagyobb összsúlyú gépjárművek forgalmát a rendőrség a közútkezelő kérésére 16:00 órától korlátozta.

Korlátozás Rédicsen

A rendőrség tájékoztatása szerint az intenzív havazás miatt csúszóssá vált utak miatt, a magyar hatóságok a 86-os számú főút Zala megyei szakaszán elrendelték a rédicsi határátkelőhelyen belépő 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását, amely 2017. január 13-án 16 óra 30 perctől visszavonásig érvényes. A teherautók az arra kijelölt parkolókban megvárhatják a korlátozás feloldását.

FRISS!!!
Bebicsaklott egy kamion a zalalövői elkerülőúton, rajta kívül pedig további négy jármű akadt el az úton. A műszaki mentést a körmendi hivatásos tűzoltók végzik, egyenesbe állították a kamiont. A további járművek mentését a közútkezelő szakembereinek, valamint egy erőgép segítségével végzik a helyszínen.

A szlovén-magyar határ menti térség

A szlovén-magyar határ menti térségben mind a közlekedésben, mind az áramszolgáltatásban fennakadásokat okozott az intenzív péntek délutáni és esti havazás. Az utak mindenhol havasak, hókásásak, emiatt árokbacsúszás és kisebb koccanásos baleset is történt az elmúlt órákban. A 75-ös úton Zalatárnoknál és Novánál is kamionok akadtak el az emelkedőkön, a továbbhaladni képtelen járművek hol részlegesen, hol teljesen elzárták az utakat, így a speciális mentők segítségére volt szükség, hogy a torlaszok megszűnjenek. Közben Nován mintegy másfél órán át szünetelt az áramszolgáltatás, információink szerint fa főlt a légvezetékre, ez okozhatta az üzemzavart. Fák másutt is borultak ki a nedves hó okozta terhelés miatt, szintén a 75-ös úton kellett emiatt beavatkozni.

Gondokat okozott a havazás a 86-os úton is, Zalalövőnél, a várost elkerülő szakaszon egy kamion megcsúszott, a járműszerelvény ezért bebicskázott, s így okozott forgalmi akadályt, ami miatt négy másik jármű sem tudott továbbhaladni, Resznek közelében pedig egy fa dőlt az úttestre. Mindkét helyszínen a tűzoltók dolgoznak a helyzet megoldásán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!