Hírek

2017.07.11. 14:03

Kóstoló a kórházi munkából - medikusok és ápolójelöltek nyári gyakorlata Zalaegerszegen

Ebben az évben kiemelkedően magas létszámban jelentkeztek orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozónak készülő diákok nyári gyakorlatra a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba.

Magyar Hajnalka

Mint dr. Gasztonyi Beáta PhD. oktatási és tudományos orvosigazgató-helyettes elmondta, idén 36 medikus és gyógyszerészhallgató kapcsolódott be egy-egy hónapra a kórház munkájába. A leendő gyógyítók a pécsi, illetve a budapesti orvostudományi egyetemen tanulnak, valamennyi évfolyamot reprezentálva. Kétharmaduk már július eleje óta tölti szakmai gyakorlatát, egy részük pedig augusztusban kezdi.

– A hallgatók annak megfelelően kapnak feladatokat, hányadik évfolyamot járják,  s ez által milyen ismeretekkel rendelkeznek, illetve milyen területhez vonzódnak. Az egyes osztályokon kijelölt orvosok foglalkoznak velük, a cél az, hogy már ezekben az években ízelítőt kapjanak a kórházi munka gyakorlatából, megtanuljanak megfelelően kommunikálni a betegekkel – fejti ki dr. Gasztonyi Beáta, úgy is, mint a belgyógyászat osztályvezető főorvosa. – A mi osztályunkra szintén érkezett kilenc orvostanhallgató, ilyen nagy létszámra korábbról nem is emlékszem. A nyári kurzus persze nem azt jelenti, hogy a leendő kollégák betegeken gyakorlatoznának, hanem azt, hogy életközelben tapasztalhatják meg, milyen egy műtét, hogyan kell vért venni, katétert behelyezni, milyen egy osztály napi élete, működése, miként kell egy beteget felkészíteni egy beavatkozásra. A különféle vizsgálatokba (pl. endoszkópia) ugyancsak betekintést nyernek, akár műtéteken is részt vehetnek.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház több éve elnyerte már az oktatókórházi besorolást, ez teszi lehetővé, hogy fogadják a növendékeket.

Dr. Gasztonyi Beáta (jobbról) és dr. Sziráki Klára (állva) eligazítást tart a belgyógyászati osztályon gyakorlatukat töltő medikusok egy csoportjának. Balról: Horváth Eszter, Nyéki Péter, Havlik Károly, Kocsis Anita, valamint Fehér Gábor Fotó: Pezzetta Umberto

– Örülünk a lehetőségnek, mivel a medikusok nagyon érdeklődők, nyitottak és szorgalmasak – folytatja dr. Gasztonyi Beáta. – Mindemellett persze abban is reménykedünk, hogy az itt szerzett benyomások, tapasztalatok birtokában diploma után, friss orvosként majd a mi kórházunkba jönnek dolgozni.

Leendő ápolókból, gyógytornászokból ugyancsak nagy létszám tölti, vagy töltötte gyakorlatát a megyei kórházban. Gyógytornászokból a százat közelítette a létszám. Emellett 96 fiatal érkezett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakgimnáziumából és Szakközépiskolájából.

– Velük a rendelőintézet szakrendelésein, illetve a kórházi fekvőbeteg osztályokon egyaránt találkozhatnak a páciensek – tér a részletekre Havasi Edit oktatási és ápolási igazgatóhelyettes. – A 2016. évi szakképzési változásoknak köszönhetően ma már nem csak az érettségire épülő képzés hallgatóival, hanem a szakközépiskolai és a szakgimnáziumi évfolyamok tanulóival is számolnunk kell a gyakorlatok szervezésénél. A szakgimnáziumok indulásával már az érettségi vizsgát megelőzően lehetőség nyílik egészségügyi szaktárgyak tanulására, illetve az érettségivel OKJ-s képzettség megszerzésére. A középfokú egészségügyi szakképzés újraindulásával, a szakgimnáziumok belépésével ismét emelkedik a hozzánk érkező középiskolások száma, ami örvendetes. Korábban csak érettségire épülő kurzusokon tanulhattak az ápolók, a gimnáziumi évfolyamokon nem indult szakképzés. Ezt a rendszert mindenki megsínylette. Most azonban, köszönhetően az előző évek változásainak, 48 tizedik évfolyamos diák érkezett hozzánk gyakorlatra. A duális képzés keretei között kórházunknak és intézményünk oktatóinak kell biztosítani a szakmai gyakorlatok tárgyi és személyi feltételeit, valamint a gyakorlati vizsgára való felkészülést. Az osztályokon az oktatónővérek óriási energiát fordítanak erre.

Ápolójelöltek ágy melletti gyakorlata a belgyógyászaton. Balázs Jánost vízzel kínálja Rosta Evelin, mögöttük Kőris Titanilla Fotó: Pezzetta Umberto

A nyári gyakorlat kezdetén a kötelező munkavédelmi és higiénés oktatáson túl az intézmény életét bemutató filmet tekinthettek meg a diákok, majd gyakorolhatták az újraélesztést, feleleveníthették az elsősegélynyújtás szabályait, és tájékozódó séta keretében fedezték fel a kórház épületeit, szárnyait. Emellett személyesebb beszélgetésekre is nyílt alkalom.

– Mindig megkérdezzük, miért választották ezt a pályát – avat be Havasi Edit. –  A válaszok sokfélék, s mi arra törekszünk, hogy minél többükben felélesszük az érzelmi kötődést, hogy belső motiváció hajtsa őket, ne pedig az, hogy „anyukám azt mondta, ez egy biztos állás...” Igyekszünk megmutatni az egészségügyi pálya sokszínűségét. Tudatosítjuk, nem muszáj a tanulmányaik végeztével azonnal munkába állni, sokféle továbbtanulási lehetőség, specializáció    kínálkozik. Ha valaki úgy érzi, nem a betegágy mellett a helye, nagyon sok más terület közül választhat, hiszen radiológiai asszisztensekre, műtősökre, képalkotókra, dietetikusokra, gyógytornászokra ugyanúgy szüksége van a kórháznak. És természetesen az itt ellátott betegeknek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!