Hírek

2013.08.22. 05:04

Még romosan is szép volt az Oncsa-ház

Zalaegerszeg - Felveri a gaz azt a páterdombi telket, ahol tavaly még állt az egyik eredeti Oncsa-ház. A szomszéd fordult emiatt a Zalai Hírlaphoz.

Szabó Judit

A Juhász Gyula utcában lakó Horváth Miklósné nem először tette szóvá, hogy milyen állapotok uralkodnak a szomszédjában, a Juhász Gyula utca 32. alatt. Itt az állt az az Oncsa-ház, amely a leghosszabb ideig megmaradt eredeti állapotában, még romosan is szép látványt nyújtott. Ezt a házat is 1943-ban építették az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) programjának keretében, így támogatva a sokgyermekes, szegény családokat. Zalaegerszegen 39 ilyen épület készült, a szándékok szerint göcseji stílusban. Az évek folyamán a legtöbb Oncsa-házat átépítették a tulajdonosok, az említett épület azonban mindvégig őrizte eredeti stílusát. Állapota ugyanakkor egyre romlott.

Szekér Ferencné (balról) és Horváth Miklósné a gazos telket mutatja. A szomszédok sajnálják, hogy eltűnt a ház. Fotó: Katona Tibor

Horváth Miklósné 2007-ben arról beszélt a Zalai Hírlapnak, hogy a házat pár évvel azelőtt még meg lehetett volna menteni, fel lehetett volna újítani, de az utolsó tulajdonosai nem törődtek vele. A kilencvenes évek elején vették meg, de nem költöztek be, és el se akarták adni. Volt idő, amikor hajléktalanok vették birtokba a már düledező épületet.

A ház életveszélyessé vált. Tavaly a zalaegerszegi önkormányzat elrendelte, s meg is valósította a kényszerbontását. Előtte többször felszólította a tulajdonost az életveszélyes állapot megszüntetésére, a család azonban nem reagált.

Azóta, egy éve itt senki nem kaszált, a telket felveri a gaz. Allergiát okozó gyomok is vannak . panaszkodott Horváth Miklósné. A Juhász Gyula utcában lakó Szekér Ferencné szintén azt sürgette, hogy intézkedjen az önkormányzat.

ONCSA- ház állt az ingatlanon. 1943-ban építettek 39 darabot szegény, sokgyerekes egerszeginek. A felvétel 2007-es. Fotó: archív

Simonné Tomori Bernadett, a zalaegerszegi önkormányzat környezetvédelmi szakreferense elmondta, hogy eddig nem érkezett hozzájuk megkeresés ebben az ügyben, jelzésünkre azonban helyszíni szemét tartottak.

- Találtunk a telken allergiát okozó gyomnövényeket, parlagfű azonban egy szál sem volt. A jogszabályok szerint ezért nem tudunk közérdekű védekezést, vagyis kényszerkaszálást elrendelni, ugyanakkor felszólítjuk az ingatlan tulajdonosát a terület rendbe tételére. Ha ez nem jár eredménnyel, a növényvédelmi hatósághoz fordulunk. A tulajdonosok bírságra számíthatnak, amelyet ismételten, többször ki lehet szabni, ha nem kaszálják le a gazt - mondta Simonné Tomori Bernadett.

Megkérdeztük a zalaegerszegi építéshatóságot, hogy le szabadott-e bontani egyáltalán az ONCSA-házat, amely egy letűnt korszak különleges mementója volt. Ezek az épületek nem állnak helyi védettség alatt, így megvolt a bontás lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!