Hírek

2017.06.11. 10:28

Miért kell fizetni a kéményseprésért, ha ingyenes?

Miért kell fizetni az egyébként ingyenes kéményseprésért, ha a lakcímre vállalkozás is be van jelentve? Ezzel a kérdéssel kerestek meg minket olvasóink.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai Markotán Tibor társasházkezelő és Illés Ferenc méltatlannak tartja az eljárást.

– Jött a kéményseprő és azt mondta, kötelessége tájékoztatni arról, hogy nem ellenőrizheti a családi házam kéményeit, mert ide van bejelentve a vállalkozásom – hallottuk Markotán Tibortól. – Attól függetlenül, hogy ez a cég az ingatlan ötödét használja csak, a többi lakrész. Ráadásul a földszinti helyiség, amelyben a vállalkozás működik, nincs is kapcsolatban kéménnyel, a kazán pedig az emeleten van. Úgy gondolom, felháborító a helyzet. Mert mi van mondjuk, ha egy biztosítási üzletkötőt vállalkozásban foglalkoztatnak és a céget az otthonába jelenti be, miközben effektíve nem is ott dolgozik, hanem a munkahelyén, egy irodában? És még sorolhatnám, azt hiszem, ez most sokak problémája.

Nem mindenkinek és nem mindenhol ingyenes a kéményseprés
Fotó: Szakony Attila

Illés Ferencnek Kiskanizsán van lakatosműhelye, mely kapcsolódik a családi házhoz.

– A műhely az műhely, azt még el is fogadom, hogy fizetni kell az ellenőrzésért – bocsátotta előre. – De hogy a családi házért miért kellene, amikor semmi köze a vállalkozáshoz, azt nem értem. Egy helyrajzi számon vannak, az igaz, de nem kellene valakinek ellenőriznie azt, hogy fizikálisan mi a helyzet az ingatlanokkal?

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a témával kapcsolatban azt a tájékoztatást adta: ha a lakóhelyre gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor a kémény a szabályok szerint nem lakossági kémény, hanem gazdálkodó szervezet kéménye. Az egyéni vállalkozók is gazdálkodó szervezetnek számítanak. A gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését és tisztítását pedig nem a katasztrófavédelem, hanem változatlanul a kéményseprőcégek végzik – térítés ellenében. Ha  társasház valamelyik lakásába van bejegyezve a vállalkozás, vagy más gazdálkodó szervezet, akkor a gyűjtőkémény ellenőrzése és tisztítása esetén a gazdálkodó szervezetnek a munka rá eső részét kell csak kifizetnie. Ha nem gyűjtőkéményről beszélünk, hanem a gazdálkodó szervezet székhelyéül szolgáló lakásnak egyedi kéménye van, akkor a kéményseprés díját magától értetődő módon a gazdálkodó szervezetnek kell megfizetnie. Társasháznál nem kell külön megrendelni a kéményseprést, a kéményseprő magától érkezni fog.

Ha a vállalkozás családi házba van bejegyezve, akkor az ingatlan használójának kell megrendelnie a kéményseprést. A családi házba bejegyzett cégeknél szintén a kéményseprőcégek végzik a seprést, még a katasztrófavédelem ellátási területén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!