Hírek

2017.08.28. 17:35

Minden megszépül néhány kis virágtól

KEMÉNFA A kis zalai településen áthaladva bájos közpark fogadja a látogatót, amelyben a helybéliek is örömüket lelik.

Arany Horváth Zsuzsa

Lelkes, agilis kulturális közfoglalkoztatott volt az ötletgazda, de a megvalósítás igazi összmunka volt tavaly, mondta Cser Gábor polgármester, amikor a Szent István szobor mellett látható különös virágliget felől érdeklődtünk.

- Igazán örülök, hogy az erre megfordulók is észreveszik, nekünk is tetszik, nagyon jó fogadtatásra lelt az itt élők körében, olyannyira, hogy aki csak tudott, hozzájárult valamivel, s az önkormányzatunk is segédkezett - mesél a falu közepén megállásra, álmélkodásra csábító virágoskertről a polgármester. - Most már szerintünk egy kis felújítás is ráfér, két fotellal fogjuk bővíteni.

Amint a képek tanúsítják, a keménfaiak gondoltak egyet, elhozták a falu közepére az eredeti feladatát már betöltött, nyugdíjba készülő bőrkanapét, a kiskályhát, a fiókos szekrényt, az öntözőkannát, vödröt, kosarat, hogy mindahányat beültessék virágzó növénnyel, kaktusszal, örökzölddel.

Fotó: Pezzetta Umberto

A lassan Zalában már szerencsére mindenütt megszokott takaros, gondozott virágos településkép így vált Keménfán egyedivé, fantáziadússá, merésszé. Kiderül, bármiből lehet virágtartó, ha megtesszük az időjárás viszontagságait kivédő óvintézkedéseket, állagmegóvást.

Az európai városokban szinte megszokott kép például a virágokkal megrakott kiszuperált színes bicikli, bár utóbbi esetében az erőteljes indusztriális hangulat olykor nehezen fér meg a romantikusan apró virágszirmokkal.

A bőrkanapé azonban más: patinás és korosan is alig öregszik. Bizonyára sokkal kevesebb helyen szolgál a virágok kényelmes fekhelyéül, mint az említett kerékpár, s mivel nem nagyon tartozott a falvak háztartásaiban megforduló használati tárgyak közé, meghökkentő, eredeti. (Bicikliket, kisebb autókat már eleve azért helyeznek el köztéren, hogy valakik később beültessék őket.)

Fotó: Pezzetta Umberto

A keménfai park kompozíciójában a lavór, a fazék és a lábas mellett akad kisbögre, kávékiöntő, üveges kiskredenc, bizonyítva, hogy a fantáziának semmi sem szabhat határt. Biztatást ad, hogy a nyomtatott és internetes lakberendezési, kerttervezési tanácsadó lapok is egyre gyakrabban ajánlják az extravagáns tárgyhasználatot: női kistáska, szék, lámpa, bármi szóba jöhet még a giccshatáron innen.

Fotó: Pezzetta Umberto

A 96 lakosú zalai aprófalu főterén később kibővült közösségi tér épül, jelezte Cser Gábor, a tervek szerint ekkor közvilágítást is kap majd a tér, ahol Szent István szobra egészíti ki a látványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!