Hírek

2016.07.07. 15:38

Nukleáris tábor – fiataloknak

Keszthely – Titokzatos radon, rejtélyes neutrinó, sugárvédelem, lézer, orvosi diagnosztika – ezekkel is ismerkedhetnek a diákok a nukleáris szaktábor résztvevői.

Keszey Ágnes

A nukleáris szót hallva sokaknak a veszély jut eszébe, pedig az atommagokkal foglalkozó tudomány vívmányai mindennapjainkat is segíthetik. E témákról szólnak az immár kilencedik nukleáris szaktábor előadásai a keszthelyi VSZK-ban, míg a kísérleteknek és bemutatóknak a Vajda János Gimnázium természettudományos laborja adott otthont.

- Nem csak az atomerőművekkel foglalkozunk. A nukleáris jelenségek az élet több területén előfordulnak. Például az emberi testben is vannak radioaktiv izotópok. Fizikatörténetről, érdekességekről, orvosi alkalmazásokról: sugárterápiás eljárásokról is szó lesz. Jövő évre is marad témánk, például az élelmiszertartósítás– sorolta lapunknak a mindennapi élethez kapcsolódó témákat Mester András, Magyar Nukleáris Társaság által szervezett tábor vezetője.

A gimnázium fizikatanára, Farkas László vezetésével kísérleteztek a diákok. Fotó: A szerző

A Magyar Nukleáris Társaság tanári tagozatának titkára, Dr. Ujvári Sándor érdeklődésünkre elmondta: a középiskolai fizikaoktatásban kevés ismeretet tanulhatnak a diákok e tudományról: atom-, mag- és részecskefizika szerepel a tananyagban.

A tábor résztvevői külön készültek erre az eseményre, így mélyebb ismeretek birtokában vannak, sőt sokan nukleáris versenyek rendszeres résztvevői is. A tudományos ismeretek megszerzése mellett pihenésre, strandolásra és a várossal való ismerkedésre is jut idő,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!