Hírek

2016.07.21. 14:20

Sörrel és virslivel vendégelik meg a véradókat

Zalaegerszeg – Hétfőtől péntekig retro véradó hetet szervez a vöröskereszt a területi vérellátóban, amit a Zárda utca 4. alatt találnak meg a segíteni akarók.

Magyar Hajnalka

Akikre igen nagy szükség  mutatkozik, hiszen nyaranta minden évben vészesen megcsappannak a vérkészletek.

– Ennek egyik oka, hogy az emberek a szabadságukat töltik,  s az egyetemisták, főiskolások is szétszélednek. Nyaralás közben kevésbé jut eszünkbe a véradás, ezért is szeretnénk minden eszközzel felhívni a figyelmet  közelgő akcióra – kezdi dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Pedig a nyár nem csak a felhőtlen pihenés időszaka. Ezekben a hónapokban jelentősen emelkedhet a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek száma, s ez a másik ok, ami a vérhiányt előidézi.

– Mintegy ezer értesítést küldtünk ki, elsősorban azokat a véradóinkat szólítva meg, akik ebben az évben még nem jelentkeztek donorként – folytatja a megyei igazgató. – Természetesen nem csak rájuk számítunk, hanem azokra az odaadó emberekre is, akik már nem először vállalnák idén e nemes feladatot. Hiszen minden adag leadott vér három életet menthet meg, s ez nem csak szlogen, hanem kőkemény valóság.

Rép Attiláné szakasszisztens a vérrel teli kémcsöveket rendezi  a zalaegerszegi  véradóban

A retro véradás, amiből hagyományosan évente kettőt rendeznek, azt jelenti, hogy a véradó udvarán felállított sátorban önkénteseik sörrel és virslivel vendégelik meg az akció résztvevőit. Mintegy 250-300 véradó megjelenésére számítanak, de ezt meghaladó számnak örülnének igazán.

– Évek óta tapasztaljuk, hogy öregszik a véradó gárdánk – vesz fel újabb szálat dr. Baracskai Józsefné. – Ez nem pusztán  azért gond, mert csak 65 éves korig lehet vért adni, hanem mert a pár évvel fiatalabbak is gyakran küzdenek már betegségekkel, ami akadálya lehet a donációnak. A fiatalokat pedig nagyon nehéz  elérnünk, különösen nyáron. Tetézi ezt, hogy a zalai felsőoktatásban résztvevő véradóink tanulmányaik végeztével kikerülnek a látókörünkből, pedig igen nagy szükség volna rájuk. Sokakról kell lemondanunk amiatt is, hogy külföldön vállalnak munkát. Az ő hiányuk folyamatosan gondot jelent.

Apró ajándékokkal, kitüntetésekkel, a megbecsülés egyéb jeleivel igyekeznek honorálni a rendszeres véradók szolgálatait, ám ezek csak  jelképes gesztusok. A valódi elismerés és hála a megmentett emberi életekben testesül.

A zalaegerszegi véradó állomáson az alábbi időpontokban várják az önzetlen jelentkezőket: Hétfő: 8-18 óra, kedd: 14-17 óra, szerda: 10-14.30, csütörtök: 8-19 óra, péntek: 9.30-12 óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!